V. Stoica

Prahovenii care au cumpărat humus – o specialitate pe bază de năut – la începutul lunii octombrie din lanțul de magazine aparținând Carrefour România și au consumat acest produs zilele trecute ar trebui să fie foarte atenți la eventualele simptome care ar putea fi semne de îmbolnăvire.
La sfârșitul săptămânii trecute, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că societatea Carrefour România a retras de la comercializare produsul „SALATĂ HUMUS 250G”, brand Carrefour, pentru că în lotul Lot 264 / DLC 06.10.2018 Cod EAN : 5941850531175 a fost evidențiată prezența bacteriei Listeria monocytogenes.
Reprezentanții lanțului de magazine au recomandat persoanelor care dețin produse din lotul menționat să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi in magazinele de unde le-au cumpărat.
“Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele imunosupresoare, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome, care pot sugera listerioză, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, spun reprezentanții lanțului de magazine.
Aceștia nu menționează de ce a apărut acea bacterie în lotul respectiv al produsului și nici cine le plătește o eventuală spitalizare persoanelor care au consumat humus infestat cu bacteria respectivă.
Transmiterea infecției cu Listeria monocytogenes de la animale la om se realizează în principal pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat și derivate ale acestuia, carne și legume crude, salate din fructe de mare sau produse de tip fast-food care s-au contaminat dupa procesare.
Deși listerioza este destul de rară, aceasta este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu germenul „Listeria monocytogenes”, riscul fiind mult mai crescut în cazul anumitor persoane în ciuda faptului că oricine se poate infecta. Listerioza poate reprezenta un pericol redutabil pentru femeile însărcinate și pentru făt. Această boală poate avea drept consecințe și nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort. De asemenea, nou-născutul poate fi grav bolnav dacă el a fost infectat cu Listeria înainte de nașterea sa.
Persoanele care au sistemul imunitar slăbit au de asemenea un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care suferă de boli, precum cancer sau SIDA, și de asemenea persoanele în vârstă.
Unele persoane fac o formă de boală asemănătoare gripei, prezentând simptome de tip: febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice. Medicii spun însă că, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă, respectiv cefalee și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.