V.S.

Lucian Onea, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, va rămâne sub control judiciar în continuare, după ce magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, să îi respingă acestuia plângerea depusă împotriva măsurii luate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
“Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petentul Onea Lucian Gabriel împotriva ordonanţei nr. 19/P/2018 din data de 14 august 2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Obligă petentul la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 35 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi, 17 septembrie 2018”, se arată pe pagina oficială a instanței.
Prin ordonanţele dispuse în luna iulie de către Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, faţă de inculpaţii procurori Onea Lucian Gabriel şi Negulescu Mircea s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru infracţiunile pentru care sunt cercetați, acestora impunându-li-se, printre altele, să nu comunice între ei și respectiv cu anumite persoane menționate în ordonanțe; să nu exercite profesia de procuror; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
În luna iulie, într-un comunicat de presă remis de către Parchetul General, se arăta că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au reținut că, “în anul 2015, inculpaţii procurori Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) şi Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploieşti) au determinat prin constrângere un martor (ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”.