Joi, 14 iulie, sute de persoane care asistau la Nisa, pe rivieră, la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, au fost surprinse de intrarea intenţionată în mulţime a unui autocamion de mare tonaj, condus de un şofer care, iniţial, a tras focuri de armă în mai multe reprize înainte de a fi neutralizat de poliţie.
Şoferul era un bărbat de 31 de ani, de origine tunisină, care trăia în Nisa. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla în vizorul poliţiştilor, dar nu pentru infracţiuni de natură teroristă. O „grenadă inactivă” şi „arme lungi false” au fost găsite în camion, iar atacatorul era singur la bordul camionului.
Anchetatorii analizează imaginile filmate de camerele de supraveghere pentru a vedea de unde a plecat camionul.
Potrivit Guvernului francez, ieri după prânz, bilanţul victimelor atacului de la Nisa era de 84 de morţi, inclusiv copii, iar dintre cei peste 100 de răniţi 18 se aflau în stare gravă. Martorii spun că şoferul mergea cu viteză şi în zig zag pentru a lovi cât mai multe persoane, şi a reuşit să parcurgă
circa 2 km. Preşedintele Francois Hollande a decretat, în urma atentatului de la Nisa, trei zile de doliu naţional, respectiv cele de 16, 17 şi 18 iulie, a anunţat premierul Manuel Valls. „Steagurile vor fi coborâte în bernă începând de astăzi”, a precizat acesta. „Facem faţă unui război pe care ni-l oferă terorismul”, a mai declarat şeful Guvernului francez. De asemenea, preşedintele Franţei a anunţat prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care trebuia să se încheie iniţial pe data de 26 iulie. „Un proiect de lege va fi prezentat Parlamentului până săptămâna viitoare”, a precizat el. „Franţa a fost lovită de Ziua Naţională, pe data de 14 iulie, simbol al libertăţii, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici (…)”, a mai subliniat Hollande.