N. D.
Bogdan Toader și Ludmila Sfîrloagă, președinte, respectiv vicepreședinte al Consiliului Judeţean Prahova, au primit sâmbătă vizita ambasadorului Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo. Întâlnirea a avut loc în contextul în care, în perioada 9-10 iunie, la Ploiești s-a desfășurat a III-a ediţie a Festivalului Internațional de Educație – FIEdu 2018. În cadrul discuțiilor oficiale, preşedintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a evocat necesitatea creșterii rolului educației, deoarece aceasta reprezintă un element fundamental pentru o dezvoltare durabilă a societăţii româneşti, apreciind, totodată, eficienţa modelului de educaţie finlandez, model ce poate fi preluat şi adaptat sistemului din România.
Concept unic în România și în Europa de Est, Festivalul Internațional de Educație este un eveniment care încurajează și susține colaborarea la nivel național și internațional, cu scopul de a aduce împreună factori de decizie, directori de școli, cercetători din domeniul educației, profesori, părinți și copii. Anul acesta, evenimentul s-a bucurat de prezența unor experți educaționali din Finlanda, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, instituție care desfășoară numeroase proiecte de educație nonformală și acțiuni educative interactive, a fost partener în organizarea acestei noi ediții a festivalului, alături de Asociația Iubesc Ploieștii și Yuppy Koti Centre Ploiești – Centrul educațional de inspirație finlandeză, Ambasada Finlandei la București, Consiliul Județean Prahova, Filarmonica „Paul Constantinescu”, Teatrul ”Toma Caragiu”, Asociația Escamonde Ploiești, Casa Corpului Didactic și co-organizatorul Seeding Knowledge Foundation. Printre temele abordate la ediția din acest a manifestării organizate la Ploiești s-au regăsit modelul de educaţie finlandez, leadership-ul educațional, prioritizarea conceptului de fericire în procesul de învățare și predare, educația juridică în școli, competențele digitale și rolul tehnologiei în educație, unitatea în cadrul unei şcoli, impactul parteneriatelor și al mobilităților internaționale asupra calității educației, precum şi rolul inteligenței emoționale.
Participanții au avut posibilitatea să ia parte la o serie de prezentări, la ateliere practice, spectacole și expoziți. De asemenea, la Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova au avut loc diverse acțiuni pentru copii și adolescenți, axate pe învățare interactivă, la Sala Coloanelor din cadrul Palatului Culturii fiind amenajată și o galerie în cadrul căreia au fost expuse materiale și softuri educaționale din România și străinătate.