Ingrediente – Prăjitură cu căpşuni (tava 30×28 cm)
• 6 ouă mari
• 250 g faină
• 200 g zahăr tos fin
• 2 linguri râse zahăr pudră
• 5 linguri apă clocotită
• 1 plic zahăr vanilat
• 1 vârf cuţit sare
• 300 g căpşuni (cireşe/piersici/caise/prune/vişine).
Mod de preparare:
Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Mixăm gălbenuşurile cu zahărul tos şi un vârf de cuţit de sare până îşi triplează volumul şi se deschid la culoare.
Adăugăm, pe rând, 5 linguri de apă clocotită (eu o fierb, nu folosesc apa direct de la robinet) şi mixam după fiecare lingură adăugată, apoi adăugăm faină şi mixam până la omogenizare.
Punem albuşurile într-un vas, adăugăm 2 linguri rase de zahăr pudră vanilat (20 g) şi mixam până obţinem o bezea fermă (cca 10 minute).
Adăugăm, în două tranşe, bezeaua peste amestecul de gălbenuşuri şi amestecăm cu grijă, de jos în sus.
Punem aluatul în tavă, tapetată cu unt şi faină, iar pe deasupra căpşunele tăiate în cubuleţe sau feliuţe subţiri.
Coacem prăjitura cu căpşuni în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30 minute (în primele 15 minute NU deschidem cuptorul pentru că este posibil ca prăjitura să se lase).
Scoatem prăjitura din cuptor, o lăsăm să se răcească în tavă, apoi o pudrăm cu zahăr vanilat şi o tăiem în cuburi. O servim cu poftă!
Sursa: Laura Adamache