Având în vedere că, dintre toate produsele necesare pentru pregătirea mesei de Paşti, ouăle sunt cele mai căutate, iată câteva informaţii, prezentate de InfoCons, Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorului, legate de ceea ce reprezintă cifrele înscrise pe ouă.
În conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004, cofragul în care sunt ambalate ouăle trebuie să aibă înscrise informaţii referitoare la:
* Mărimea/greutatea oului, şi anume: ouă XL (73g și peste), ouă L (de la 63g până la 73g), ouă M (de la 53g până la 63g) și ouă S (sub 53g);
* Numărul de ouă aflate în ambalaj;
* Clasa de calitate (ouă categoria A – ouă proaspete, ouă categoria B – ouă calitatea a doua);
* Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
* Țara de provenienţă;
* Termenul de valabilitate, însoţit de recomandările de depozitare;
* Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor.
De asemenea, pe fiecare ou, prin ștanțare, trebuie să fie înscrise:
Sistemul de creștere al găinilor, reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
– un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO)
– un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv)
– un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului
– data durabilității minimale (DDM) – data până la care ouăle pot fi consumate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.