10 lei pe un tichet CFR neutilizat
In curand, pensionarii ar putea primi cate 10 lei noi pentru fiecare tichet de calatorie CFR neutilizat. Compensatia financiara va fi primita de acei batrani care nu au folosit in anul de emitere biletele de tren. Suma maxima propusa la care se poate ajunge este de 60 de lei noi numai in cazul in care pensionarii nu folosesc niciunul dintre cele 6 tichete anuale la care au dreptul. Aceasta facilitate se regaseste intr-un proiect de act normativ votat de senatori. Legea a fost trimisa la Camera Deputatilor unde urmeaza sa intre in dezbatere la comisia de specialitate si apoi sa fie votata de plen. Daca va trece de camera inferioara a Parlamentului si va fi promulgata de presedintie, legea va putea intra in vigoare in aproximativ o luna.
Razboi la Bagdad
La cateva ore dupa ce americanii au bombardat, sambata seara, sud-estul Bagdadului, noi atentate au fost comise ieri, unul in apropierea ambasadei Iranului si celalalt, langa cladirea unei facultati.
30 de explozii puternice s-au auzit sambata dinspre sud-estul Bagdadului – si surse militare irakiene declarand, oficial, ca sunt bombardamente aeriene americane. Potrivit primelor informatii, tirurile ar fi vizat “obiective teroriste” identificate in cooperare cu fortele irakiene, in cadrul planului de securizare a zonei. Ieri-dimineata, insa, armata americana a tinut sa precizeze ca nu au fost atacuri aeriene, ci tiruri de artilerie, drept riposta la actiuni ostile ale insurgentilor.
In urma bombardamentelor, s-a intrerupt curentul electric si au fost impuse toata noaptea restrictii de circulatie. Ceea ce nu a impiedicat seria atentatelor sa continue si sa faca, in ultimele 24 de ore, peste 20 de morti in diferite puncte ale capitalei. La primele ore ale diminetii, o masina-capcana a explodat langa ambasada Iranului; au murit doi oameni si 8 au fost raniti.
Atacurile slabesc increderea locuitorilor in planul de securizare lansat oficial la 14 februarie – si in virtutea caruia Bagdadul, impartit in 10 perimetre, e controlat de 90.000 de oameni, americani si irakieni.
Noaptea Oscarurilor
Covorul rosu a fost intins, noaptea trecuta, pentru a 79-a editie a Oscarurilor la teatrul Kodak din Los Angeles.
Organizatorii evenimentului au avut grija ca totul sa fie pregatit pentru marele eveniment. Covorul rosu a fost intins cu o precizie milimetrica, iar studentii de la Academia de Film din L.A. au carat uriasa statuie Oscar din fata intrarii in teatrul Kodak. Editia din acest an a Oscarurilor, a 79-a, a avut cele mai multe candidaturi non-americane. Pe de alta parte, masurile de securitate de anul acesta au fost la fel de stricte precum cele de dupa atacurile din 11 septembrie 2001. Zona adiacenta teatrului Kodak a fost inchisa inca de lunea trecuta. Intre sutele de persoane responsabile cu securitatea evenimentului s-au aflat echipe de genisti si pompieri specializati in interventii dificile.
Ceremonia Oscarurilor a fost gazduita de Ellen deGeneres, realizatoarea talk-show-ului „Ellen” si una dintre primele vedete americane care a vorbit deschis despre homosexualitatea ei. Ambianta muzicala a fost asigurata de rockerul britanic James Blunt.
Papa denunta presiunile pentru legalizarea avortului
O noua luare de pozitie a Papei Benedict al XVI-lea impotriva avortului si eutanasiei. Papa denunta presiunile tot mai puternice pentru legalizarea avortului, presiuni intalnite mai cu seama in America de Sud.
„Se apeleaza la noi forme de avort indus de medicamente sub pretextul sanatatii reproducerii si iau amploare politicile demografice”, a spus Papa.
Suveranul Pontif – un adversar al legalizarii avortului in tarile cu populatie catolica predominanta – nu a iertat nici tarile dezvoltate. „Creste constant interesul pentru cercetarile tot mai rafinate in domeniul biotehnologiei, cu obsesia de a da nastere unor copii cat mai perfecti”, a spus Papa Benedict al XVI-lea.