Senatorii au stabilit, ieri, cã preºedintele nu poate organiza referendum pe teme ce þin de revizuirea Constituþiei ºi cã orice demers privind un referendum nu poate fi iniþiat cu 3 luni inainte ºi cu 45 de zile dupã alegerile locale, naþionale sau pentru Parlamentul European.
Plenul Senatului a dezbãtut, joi, cererea de reexaminare a preºedintelui Traian Bãsescu pe proiectul de lege privind modificarea ºi completarea Legii nr. 3/2000, privind organizarea ºi desfãºurarea referendumului.
In cererea de reexaminare a preºedintelui se aratã cã legea trimisã spre promulgare de cãtre Parlament completeazã dispoziþiile generale privind organizarea ºi desfãºurarea referendumului, in sensul interzicerii referendumului local sau naþional, simultan sau cu mai puþin de ºase luni inainte de data alegerilor prezidenþiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru PE,
Senatorii au votat, cu 59 de voturi „pentru”, 15 „contra” ºi 3 abþineri, un amendament al senatorului PSD ªerban Nicolae, prin care termenul de 6 luni stipulat in lege ºi considerat excesiv de Traian Bãsescu, a fost inlocuit cu 3 luni. Astfel, „organizarea referendumului naþional nu poate avea loc simultan cu desfãºurarea alegerilor prezidenþiale, parlamentare, ori pentru Parlamentul European ºi nu se poate organiza cu mai puþin de 3 luni inainte de data alegerilor menþionate ºi in termen de 45 de zile dupã aceastã datã”, se aratã in amendamentul votat de Senat. De asemenea, senatorii au mai adoptat un alt amendament, formulat de senatorul PSD Antonie Iorgovan, potrivit cãruia „nu formeazã obiectul referendumului problemele care vizeazã revizuirea Constituþiei”.
Senatul urmeazã sã dea votul final asupra acestei cereri de reexaminare asupra legii referendumului intr-o ºedinþã viitoare.