Într-un studiu recent, oamenii de ştiinţă au descoperit că un medicament obişnuit folosit în tratamentul diabetului zaharat de tip 2 ar putea recupera amintirile pe care le pierd persoanele care suferă de Alzheimer, tulburare care afectează 5,5 milioane de americani, informează iflscience.com., preluat de Hotnews.ro.
Găsirea unor modalităţi eficiente de combatere a bolii Alzheimer este o prioritate majoră. Descoperirea că un medicament utilizat în mod obişnuit pentru a trata diabetul de tip 2 poate inversa boala – cel puţin în cazul şoarecilor – este interesant.
Potrivit unuia dintre cercetători, medicamentul „deţine promisiunea clară de a fi dezvoltat un tratament nou pentru tulburările neurodegenerative cronice, cum ar fi boala Alzheimer”.
„Cu niciun tratament nou în aproape 15 ani, trebuie găsite noi modalităţi de combatere a bolii Alzheimer”, a declarat Doug Brown, cercetător.
„Este imperativ să explorăm dacă de medicamentele dezvoltate pentru a trata alte condiţii pot beneficia persoanele care suferă de Alzheimer sau alte forme de demenţă”, a adăugat acesta.
Medicamentul a fost testat pe şoareci modificaţi genetic pentru a dezvolta Alzheimer. Animalelor le-a fost injectat medicamentul respectiv în fiecare zi, timp de două luni, după care au fost supuşi unui test. După tratament, şoarecii vârstnici, aflaţi în stadii avansate ale bolii, au prezentat o îmbunătăţire a învăţării şi a memoriei.
Deşi este important să ne amintim că aceste rezultate au apărut, deocamdată, doar în cazul şoarecilor, cu siguranţă ne dau speranţă. Constatările sunt publicate în revista Brain Research.