Cum se mananca intr-un restaurant cu specific japonez
Pentru foarte multe persoane, micul dejun, pranzul sau cina reprezinta doar etape fugitive ale unor zile agitate in care trebuie sa se rezolve o serie de probleme importante. Cu toate acestea, servitul mesei nu trebuie neglijat, mai ales cand primiti musafiri, sunteti in vizita, sau mancati la restaurant. Astfel, daca va aflati in situatia de a merge intr-un local cu specific japonez, exista cateva aspecte pe care nu trebuie sa le uitati. Bucataria japoneza incearca sa puna in evidenta aroma si textura naturala a mancarii – multe dintre preparate sunt servite aproape crude, iar condimentele sunt menite sa intensifice gustul deja existent. Japonezii nu prea folosesc condimente puternice sau sosuri greoaie, in acest sens, numai mancarurile cele mai proaspete si de calitatea cea mai buna vor fi servite.
In ceea ce priveste manierele la masa, japonezii sunt pe atat de atenti cu acestea, pe cat sunt cu forma de prezentare a mancarii. Echilibrul si precizia, rafinamentul si profunzimea gesturilor, toate aceste ingrediente sunt nelipsite pentru ei. Exista o serie de principii generale care va vor face sa va simtiti in largul dumneavoastra atunci cand serviti masa intr-un restaurant japonez. In primul rand, anumite localuri ofera oaspetilor un “o-shibori”, adica un servet. Acesta este folosit la stergerea mainilor inainte de a lua masa, insa, barbatii il pot folosi si pentru stersul fetei. Femeile, in schimb, isi vor sterge mainile si il vor impaturi la loc. Este recomandat sa nu se manance dintr-un vas comun; orice bucata luata dintr-un vas comun trebuie asezata intai pe farfuria dumneavoastra si abia apoi consumata. De asemenea, nu uitati sa folositi un capat al betisoarelor pentru mancat si celalalt pentru a lua bucatele din vasul comun.
Cum se folosesc betisoarele?
Se zice ca mancatul cu aceste ustensile nu este un moft oriental, ci un mijloc de a percepe mancarea ca fiind mai gustoasa. Betisoarele se tin ca un creion, unul langa celalalt. Inainte de a lua mancarea, acestea se distanteaza usor cu degetul aratator, apoi, cu aratatorul si cu degetul mare, cele doua ustensile se apropie pentru a prinde bucata din farfurie.
De retinut faptul ca japonezii alterneaza mancarurile in timpul unei mese. Este bine sa consumati putin peste, apoi legume, pe urma orez si nu incepeti un sortiment nou decat atunci cand l-ati terminat pe precedentul. Ca o atentionare, este bine de stiut ca nu este deloc politicos sa va suflati nasul in timpul mesei. Pentru japonezi, acest lucru tine de igiena personala, asa ca ar fi de preferat sa va scuzati si sa va retrageti pana la toaleta.
Ana-Maria Dragomir