• Statiunile din Alpi se “topesc” • Germania pierde 60%
din domeniul schiabil • Pretul zapezii artificiale ia altitudine
Temperaturile din aceasta iarna schimba preferintele in legatura cu destinatiile de vacanta, astfel incat din ce in ce mai multi isi fac concediul in nordul Europei, turistii abandonand sudul canicular. „Nu am ajuns in situatia de a transfera clientii care vor sa mearga in Tunisia spre Marea Baltica”, a spus Jean-Rene Chikli, presedintele Ceto, grupare principala a operatorilor de tururi din Franta. Insa, gusturile turistilor s-au schimbat. „Simtim efectiv cresteri de cereri spre Serbia, Bulgaria, Romania. Inainte, francezii mergeau mai ales in Maroc, Turcia, Grecia, Tunisia, Creta. Acum nu ezita sa se indrepte spre destinatii mai nordice”, a adaugat acesta.
De asemenea, si schiul european este afectat de incalzirea climatica. In Villard-de-Lans, in masivul Vercours, pistele sunt inchise, pentru ca nu exista destula zapada pentru a garanta siguranta schiorilor. In statiunea vecina, Autrans, doar o pista este deschisa. In Saint-Pierre-de-Chartreuse si in Planolet, telecabinele nu functioneaza. In Pirinei, nu mai e zapada aproape deloc din 10 decembrie. Doar statiunile montane din Alpi, aflate la mare altitudine, raman in joc. Gasim in majoritatea masivelor zapada doar la altitudini ridicate, insa si acolo rara. Doar la 2.000-2.400 de metri, stratul de zapada se apropie de normal.
Potrivit unui raport al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica, doua treimi din statiunile din Alpi s-ar putea „topi” in cateva zeci de ani. Zece la suta din domeniile de schi de la altitudini medii sau inalte, adica 66 din 666 ar trebui sa faca fata dificultatilor. „Daca temperatura va creste cu 1,2 sau 4 grade, numarul domeniilor care beneficiaza de o inzapezire buna va scadea la 500, 400 respectiv 200”, constata un specialist. Cu alte 4 grade in plus, in Alpi se vor inchide doua treimi din statiuni. Este suficient ca vremea sa se incalzeasca cu un grad, pentru ca Germania sa piarda 60 la suta din domeniul schiabil. Elvetia, in schimb, va fi cel mai putin afectata. Chiar daca vremea se va incalzi cu 4 grade, ea ar pierde jumatate din piste. „Statiunile situate la mare altitudine devin din ce in ce mai scumpe”, a preconizat Shardul Agrawala. Cu cat va fi mai cald cu atat pretul zapezii artificiale va creste, iar daca va trece de un anumit prag, aceasta nu va mai fi rentabila, iar statiunile aflate la altitudini mici vor trebui sa se reinventeze si sa gaseasca activitati alternative schiatului.”, a spus expertul.