Consumul de miere în România este de 500-600 de grame pe locuitor, anual, de trei ori mai mic decât media europeană, însă acesta ar putea crește odată cu intrarea în vigoare a legii prin care elevii vor primi lunar un borcan cu miere, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, potrivit Agerpres.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a anunțat vineri că peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, începând din acest an, un borcan cu miere polifloră din producție românească, fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane de lei, fiind prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii.
„Până acum am avut o Lege, 509/2006 (privind acordarea de miere de albine în școli și grădinițe n.r), pentru distribuirea mierii în școală, dar care nu a funcționat. Anul acesta însă vrem să o punem în aplicare, dar sub o altă formă. Vrem ca 1,5 milioane de copii din școli și grădinițe să primească lunar un borcan de miere polifloră românească, de 350 de grame, începând cu acest an. Acum este introdusă legea în Parlament și sperăm să treacă rapid, pentru că avem tot sprijinul. Noi țintim, pe de o parte, să stimulăm vânzările, pentru că vorbim de aproape 10% din producția națională de miere în acest program, iar pe de altă parte să obișnuim copiii cu mierea polifloră de calitate provenită din stupinele românești. E păcat să nu ajungă la copii o miere de calitate, pentru că sunt pe piață sunt tot felul produse de acest gen, ambalate frumos, dar nu și de foarte bună calitate”, a explicat Botănoiu, la Târgul Național al Mierii.
Ioan Fetea a mai precizat că mierea este un bun înlocuitor al zahărului în cafea sau ceai, în pofida campaniilor negative din media referitoare la toxicitatea mierii, în cazul în care se adaugă într-un lichid fierbinte, din cauza apariției HMF (Hidroximetil furfurolul), un produs de degradare a fructozei.
„Se fac adevărate campanii în media despre HMF la miere, dar oricum acesta este mult mai mic comparativ cu cantitatea care se găsește în carnea prăjită sau în dulcețurile pe care le fierbem. Eu nu recomand, să ne înțelegem, să fierbem mierea, dar cred că pusă într-o cafea caldă dimineața nu are nimic. Într-adevăr nu trebuie băgată la o temperatura mai mare de 50-60 de grade”, a spus șeful ACA.
Potrivit ACA, în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 500-600 de grame pe locuitor pe an, însă 3-4 ori mai puțin comparativ cu 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, cele două kilograme consumate în Germania și chiar trei kilograme în țările nordice.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine.