Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar. „Guvernul a decis să suspende sprijinul pentru cererile de aderare a României la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, pe o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că a promis anterior că va face acest lucru. Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc astăzi, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obţine calitatea de membru”, a transmis Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta. Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat la anunţul Ungariei şi a transmis că măsura este inadecvată şi contraproductivă. „În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”, se arată într-un comunicat.
OCDE este o organizaţie internaţională care reuneşte 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere. România şi-a depus candidatura în urmă cu câţiva ani. Ungaria este membru OCDE din 1996. Organizaţia ajută guvernele în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, anteprenoriat şi cooperare în scopul dezvoltării. Levente Magyar a mai declarat că MAE din Ungaria a transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autorităţile române, la o zi după vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto la Bucureşti, au decis să suspende funcţionarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş. „Ungaria consideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare, a copiilor, a familiilor ungare şi a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor”, a spus Magyar. Potrivit secretarului de stat, decizia privind activităţile şcolare va pune sute de familii din Ungaria într-o poziţie imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învăţământului maghiar din Târgu-Mureş în cel mai scurt timp posibil. Diplomaţia de la Bucureşti a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. „Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se mai arată în comunicat.
Liceul romano-catolic din Târgu-Mureş, subiect de campanie electorală în Ungaria. Ambasadorul României la Budapesta, convocat de MAE ungar.
Ministerul Afacerilor Externe precizează, în contextul convocării, miercuri, a ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.