• România, posibil partener

Premierul bulgar Boiko Borisov și omologul său grec Alexis Tsipras au anunțat miercuri că au stabilit planuri pentru construirea unei noi căi ferate care să lege
Marea Egee de Marea Neagră, ocolind Strâmtoarea Bosfor congestionată de un trafic intens, la proiect putând să se alăture ulterior Serbia și România, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Avem voința de a face ca Balcanii să avanseze”, a declarat Alexis Tsipras în portul Kavala, situat în nordul Greciei, unde a semnat cu Borisov un memorandum privind acest proiect.
„Suntem pe cale să deschidem noi rute comerciale care să lege Marea Egee de Dunăre și de Marea Neagră”, a adăugat premierul elen în fața presei.
Acest proiect, aprobat de Uniunea Europeană, dar ale cărui date de început și de finalizare nu sunt cunoscute, are ca scop legarea marilor porturi elene Salonic și Kavala de cele bulgare Burgas, Varna și Ruse.
Numai tronsonul grec ar costa circa patru miliarde de euro. Sunt în derulare discuții pentru a atrage Serbia în acest proiect, precum și România într-o etapă ulterioară, a precizat Borisov.
O întâlnire între cele patru state vizate va avea loc la Varna pe 3 octombrie, a mai spus premierul bulgar.