F.T.
Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea Inspectoratulului de Jandarmi (IJJ) Prahova – reprezentată prin inspectorul șef, colonel Liviu
Coman, adjunctul acestuia, colonel Marian Pană, precum și de către purtătorul de cuvânt, locotenent colonel Leonard Dragomirescu – a prezentat rezultatele acțiunilor oamenilor legii în primul semestru al anului curent.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., angajații IJJ Prahova (care are în compunere două detașamente, șase grupe de supraveghere și intervenție și cinci posturi montane) au constatat cu 60 la sută mai multe infracțiuni comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut!
Acestea au fost comise de către 101 făptuitori, context în care au fost întocmite 65 de procese verbale de urmărire penală de constatare, în vederea sesizării organelor abilitate să continue cercetările.
În ceea ce privește abaterile care s-au încadrat la capitolul “infracțiuni”, și aici s-a înregistrat un trend ascendent, comparativ cu semestrul întâi al anului 2016, în sensul că și acestea au crescut cu 63 la sută! Ca atare, jandarmii prahoveni au aplicat 6.130 de sancțiuni (dintre acestea 4.575 fiind amenzi contravenționale, iar restul constând în avertismente scrise).
În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță a elevilor, a personalului didactic și acțiunile de prevenire a delincvenței juvenile în zonele adiacente unităților de învăţământ preuniversitar, IJJ Prahova a derulat 378 de acțiuni la 12 instituții de învățământ de pe raza județului.
Tot în primul semestru al anului curent, activitatea angajaților de la cele cinci posturi de jandarmi montane a constat în 174 de acțiuni de căutare – salvare și evacuare, pe traseele turistice și pe pârtiile de schi.
În cadrul sus-amintitei conferințe de presă, a fost pusă pe tapet și problema incidentelor create de către animalele sălbatice și, în special, de urși. În acest context, s-a precizat că la nivelul IJJ Prahova au fost identificați 12 jandarmi care au pregătire sanitar-veterinară, aceștia urmând a fi încadrați pe funcții cu o a doua specializare, urmând să participe la acțiuni de prevenire și combatere a daunelor produse de aceste sălbăticiuni.