Ana Maxim
Autoritățile din Prahova au primit peste 9.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului, necesare pentru imunizarea copiilor vulnerabili în fața acestor boli. În acest context, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova fac apel la părinți ca să îi aducă pe cei mici la cabinetele medicale pentru a primi vaccinul, mesajul către aceștia fiind că atât dozele primite cât și celelalte vaccinuri administrate în cadrul Programului Național de Vaccinări sunt “sigure și eficiente”. România se confruntă de mai multe luni cu o epidemie de rujeolă, boală care, în anumite situații, a dus la complicații și chiar la decese !
Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat printr-un comunicat de presă, faptul că a primit 9.320 de doze de vaccin ROR (împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului) care se distribuie în această perioadă medicilor de familie. Astfel, se rezolvă situația îngrijorătoare de la începutul lunii iulie, când la medicii de familie existau 3.152 de doze, iar la DSP doar 281 de doze, stocul fiind atunci de patru ori mai mic decât necesarul de vaccinuri. Atât în județ, cât și la nivel național se derulează în prezent acțiuni de vaccinare ROR pentru următoarele categorii de copii: toți copiii cu vârste între 9 luni și 9 ani care nu au primit nicio doză de vaccin și copiii cu vârste între 5 ani și 9 ani cărora li s-au administrat o singură doză de vaccin ROR. Vaccinarea împotriva rujeolei (denumirea populară este pojar) este singura metodă eficientă de control a evoluției epidemiei. În condițiile în care Prahova a primit un stoc important de vaccinuri ROR, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică fac un apel către părinții tuturor copiilor care fac parte din categoriile de vârstă amintite să se prezinte la medicul de familie cât mai urgent posibil după ce sunt anunțați de acesta, pentru vaccinare împotriva rujeolei, a rubeolei și a oreionului. Iar ca să fie înlăturate toate temerile legate de posibilele reacții adverse după imunizare, reprezentanții DSP au ținut să precizeze că “toate vaccinurile administrate prin Programul Național de Vaccinări sunt vaccinuri sigure și eficiente”.
“Reamintim faptul că rujeola este o boală transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă. Imunitatea împotriva infecției rujeolice se dobândește fie prin trecerea prin infecție, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree, tuse, erupție (pete catifelate roze pe față, ulterior pe trunchi și membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian”, se arată într-un comunicat de presă. Reprezentanții DSP Prahova au mai amintit de faptul că “un caz de rujeolă este contagios cu 3-5 zile anterior apariției erupției și continuă 5-6 zile după instalarea erupției. Din aceste motive, solicităm părinților care știu că a existat contact al copilului cu un caz de rujeolă (cu 7-18 zile anterior) să declare acest lucru medicului care examinează copilul cu simptomatologie respiratorie”.
Peste 8.000 de îmbolnăviri în toată țara
Conform celor mai recente date făcute publice de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 14 iulie 2017 este 8.017. Au fost înregistrate 31 de decese din această cauză, astfel: opt în județul Timiș, șase în județul Arad, șase în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin, câte unul în județele Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și București. Cazuri de rujeolă s-au înregistrat în 41 de județe, în Prahova fiind confirmate până acum opt cazuri. Cei mai mulți copii diagnosticați cu rujeolă – peste 3.000 – se încadrează în categoria de vârstă 1-4 ani, cei mai mulți fiind nevaccinați. În această situație dramatică s-a ajuns pentru că unii părinți refuză vaccinarea copiilor de teama apariției unor efecte secundare, dar și pentru că, în anumite perioade de timp, nu au existat vaccinuri suficiente. În legătură cu epidemia de rujeolă din România, a tras un semnal de alarmă chiar Organizația Mondială a Sănătății.
Campanii pro-vaccinare în fiecare județ
Ministerul Sănătăţii a anunțat zilele trecute că, în prezent, există stocuri suficiente de vaccin ROR în țară și că s-au stabilit noi măsuri pentru a stopa epidemia de pojar. “Am decis o listă scurtă de măsuri astfel încât epidemia de rujeolă să fie eradicată, avem stocuri suficiente de vaccin ROR. Avem o lege (Legea vaccinării), iar cu acest plan de măsuri vom limita epidemia de rujeolă”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a mai precizat că va urmări personal progresele în ceea ce priveşte aplicarea acestor măsuri, iar raportările despre stocul de vaccinuri şi despre pacienţii imunizaţi se vor realiza la două săptămâni, nu la o lună, ca și până acum. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că a cerut, împreună cu ministrul Sănătăţii, ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a comunităţilor în care rata de vaccinare este foarte mică, termenul limită pentru finalizarea evaluării fiind 25 iulie. „Împreună cu ministrul Sănătăţii, am avut o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică. Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Astfel, am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie 2017, pentru ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. În aceste comunităţi este de aşteptat ca procentul de vaccinare a copiilor să fie un procent redus”, a declarat Carmen Dan. Potrivit precizărilor ministrului Afacerilor Interne, la nivelul fiecărui judeţ va fi organizată o echipă integrată, compusă din prefect, reprezentantul direcţiei de sănătate publică judeţeană, reprezentantul consiliului judeţean pentru relaţia cu primăriile, echipă care va colabora cu toate autoritățile locale din judeţele respective.
Carmen Dan a solicitat ca, în zonele unde nu există medic de familie, autorităţile să organizeze centre de vaccinare, cu personal medical delegat. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a explicat că acolo unde nu există unităţi sanitare, administraţiile locale trebuie să identifice un anumit spațiu unde copiii nevaccinaţi vor fi imunizaţi. De asemenea, acolo unde nu există cadre medicale suficiente, vor fi voluntari, care vor sprijini procesul de vaccinare. „Administraţiile locale trebuie să depisteze care sunt copiii nevaccinaţi din comunităţile respective, astfel vor urmări ca toţi copiii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani să fie imunizaţi, inclusiv cei care au depăşit vârsta de vaccinare, acestea fiind grupele de vârstă care sunt cele mai afectate de epidemie. Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă se pun în aplicare directivele venite de la ministere, iar acolo unde nu se respectă, vom lua măsuri”, a adăugat Florian Bodog. La nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care, doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie. Ministerul Sănătăţii are în prezent peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârşitul anului.