Naveta spatiala americana Discovery a fost lansata, ieri, cu succes, de la Centrul Spatial Cape Canaveral din Florida, la ora 01:47 GMT (03.47, ora Romaniei). Aceasta este prima lansare pe timp de noapte de la dezastrul navetei spatiale Columbia, in anul 2003. In timpul misiunii sale, programata sa dureze 14 zile, naveta spatiala Discovery – care are un echipaj format din sapte persoane: cinci barbati si doua femei – va ajunge la Statia Spatiala Internationala. Revenirea pe Pamant este programata pe 19 decembrie. Cu o masa de 2.000 de tone, Discovery s-a desprins de rampa si a zburat deasupra Atlanticului, pe un cer senin. Previziunile meteo dadeau sanse de doar 30 la suta pentru vreme favorabila lansarii. France Presse noteaza ca la un minut dupa lansare, nava avea deja o viteza de 6.000 de km/ora, fiind propulsata de cele trei motoare si doua rachete. “Conditiile meteo sunt foarte bune. Naveta este in stare perfecta. Va dorim noroc si sa ne revedem aici peste 12 zile”, a declarat directorul de lansare Mike Leinbach.
Misiunea astronautilor are in vedere integrarea unei noi grinzi in scheletul statiei, refacerea sistemului de climatizare, precum si asigurarea racordurilor electrice ale antenelor solare care asigura alimentarea cu energie electrica. Pentru realizarea acestor obiective sunt necesare trei iesiri in spatiu care vor totaliza 20 de ore.

Nemtii au platit ziaristi ca sa spioneze

Serviciile germane de informatii externe au platit 20 de ziaristi in timpul mandatului fostului cancelar Gerhard Schroeder, afirma revista Focus. Potrivit saptamanalului, majoritatea jurnalistilor recrutati erau independenti si lucrau pentru mai multe posturi de radio si televiziune pe post de corespondenti in strainatate. Informatiile pe care le dadeau erau platite cu sume cuprinse intre 150 si o mie de euro. Un purtator de cuvant al serviciilor secrete a refuzat sa comenteze informatiile. Germania este, de la sfarsitul anului 2005, in centrul unui scandal de spionaj si retribuire a ziaristilor germani. Serviciile secrete au recunoscut ca au stimulat spionarea unor ziaristi de investigatie de la cele mai mari reviste, intre care Focus si Der Spiegel.

Pakistanul a mai testat o racheta

Pakistanul a efectuat “cu succes” un test cu racheta cu raza scurta de actiune, avand capacitate nucleara, al treilea in tot atatea saptamani, a anuntat armata. Lansarea rachetei Harf-3, cu o raza de actiune de 290 kilometri, face parte dintr-un program desfasurat de mai multe saptamani de Comandamentul Fortei strategice a armatei. O racheta Hatf-5, cu raza de actiune de 1.300 kilometri, precum si un Hatf-4, cu raza de actiune de 700 kilometri, au fost lansate recent cu succes. Toate rachetele de acest tip pot fi echipate cu ogive conventionale sau nucleare. Pakistanul si India efectueaza periodic astrfel de teste, de la primele actiuni de acest gen, in mai 1998.

Liderul al-Qaida din Turcia a fost arestat

Politia l-a arestat pe presupusul lider al-Qaida din Turcia, relateaza agentia Anatolia. Autoritatile turce au mai retinut si alti noua suspecti in urma unei operatiuni antiteroriste la Istanbul, Ankara si in provincia Izmir.
Politia a descoperit, in timpul perchezitiilor materiale pentru fabricarea de bombe, si un CD prevazut cu un explozibil care se declansa in momentul in care era introdus in calculator. Operatiunea antiterorista a fost demarata pe 28 noiembrie, chiar inainte de vizita Suveranului Pontif in Turcia, tara in care s-au comis mai multe atacuri revendicate de al-Qaida.
In noiembrie 2003, mai mult de 60 de persoane au fost ucise in atentate la doua sinagogi, la Consulatul Britanic si la Banca HSBC din Istanbul. In urma cu doi ani, 16 membri ai gruparii radicale islamiste Ansar al-Islam, care are legaturi cu reteaua terorista al-Qaida, au fost arestati in Turcia si acuzati ca intentionau sa comita un atentat in timpul summitului NATO de la Istanbul.

Noi dovezi: soferul printesei Diana era beat

Testele ADN facute pe mostre de sange confirma concluziile initiale ca soferul masinii in care se afla printesa Diana era in stare de ebrietate in seara accidentului mortal din septembrie 1997.
Potrivit testelor realizate asupra mostrelor de sange, soferul Henry Paul avea nivelul alcoolului din sange de trei ori mai mare decat cel admis de legile franceze.
Potrivit unei surse apropiata anchetei, citata de BBC, testele ADN au fost facute in Franta, anul trecut. Adeptii teoriei conspiratiei sustin ca mostrele de sange ale lui Paul au fost inlocuite, intr-o incercare de a-l prezenta ca pe un betiv, parte a unui plan elaborat de musamalizare a unui complot secret pentru uciderea printesei Diana. Noile dovezi au aparut cu doar cateva zile inaintea publicarii unui raport britanic privind moartea printesei Diana, de la care este asteptat sa concluzioneze ca moartea ei a fost un accident.