Violeta Stoica

Pasajul de la Gara de Vest mai are nevoie de aproape 10 milioane de lei pentru a fi finalizat, reprezentanții Primăriei Ploiești mizând pe fonduri provenite din credite bancare în acest sens. Tot din rămășițele din creditele bancare care nu au fost consumate în anii anteriori se bazează municipalitatea ploieșteană pentru a merge mai departe cu unele investiții sau pentru a începe unele obiective care implică o forță financiară deosebită.
Consilierii locali ar urma să ia în discuție, astăzi, propunerea de modificare a listei de investiții care ar putea să fie realizate dintr-un credit bancar accesat anul trecut.
În afara împrumutului semnat cu EximBank, în anul 2016, cu o valoare avizată de Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din Ministerul Finanțelor de 78,7 milioane de lei (deși se solicitase acordul pentru 150 de milioane de lei), Primăria Ploiești are în derulare alte patru finanțări rambursabile. Un credit la Alpha Bank, în valoare de 66.285.128,5 lei, pentru investiţii (contractat în 2005), unul la BCR, în valoare de 29.400.000 de euro, tot pentru investiţii, parafat în anul 2007, un al treilea – la BRD-GSG: 40.000.000 de euro, încheiat în anul 2011, și un al patrulea – la CEC Bank de 79.000.000 de lei, pentru finalizarea proiectelor cu fonduri europene, parafat în anul 2014.

3-aPotrivit documentației din proiectul de hotărâre care ar urma să intre astăzi în dezbaterea Consiliului Local Ploiești, doar pentru finalizarea pasajului suprateran de la Gara de Vest ar mai fi necesară suma de circa 9,5 milioane de lei. Așa că reprezentanții Primăriei Ploiești propun ca valoarea să fie împărțită aproape în mod egal între rămășițele din creditele bancare de la EximBank și de la CEC Bank.
Municipalitatea pare că se bazează din plin pe creditul angajat anul trecut cu EximBank, pentru că se dorește să fie continuate atât unele lucrări abandonate cu mulți ani în urmă, dar și începerea unora noi, așa cum speră primarul Adrian Dobre, respectiv demararea procedurilor pentru înființarea unui nou spital municipal la Ploiești.
Un alt subiect – blocurile de locuințe sociale din cartierul Libertății – Ansamblul 9 Mai Etapa a II-a. Lucrările în acest caz au început în noiembrie 2007, dar au fost sistate un an mai târziu, reluându-se în mai 2010. Acum, contractul este reziliat din cauza neîndeplinirii de către constructor a prevederilor contractuale. În anul 2014 a fost refăcută documentația tehnică pentru restul de executat, valoarea lucrărilor pentru finalizarea locuințelor sociale fiind estimată la circa 13,5 milioane de lei fără TVA. Conform reprezentanților municipalității, stadiul fizic actual al lucrărilor este de doar 24%, iar pentru fin
alizarea lucrărilor s-au solicitat și fonduri de la bugetul de stat, plus sumele prevăzute din creditul EximBank, mizându-se pe circa 10,5 milioane de lei.
Pentru o lucrare nouă, de această dată, respectiv pentru construirea Pieței Centrale Agroalimentare din Ploiești, o clădire prevăzută cu parter și etaj, ar fi necesară tot din credit suma de 20,7 milioane de lei, din care 17,2 milioane de lei construcția propriu-zisă.
La capitolul Protecția Mediului, pentru continuarea lucrărilor de extindere a rețelei de canalizare pentru mai multe străzi din Ploiești: Cărvunarilor, Căliman, Grădinilor, Cosmos, Licurici, Venus, Vasile Lucaciu, Cărămidari, Călușari, Mieilor, Turda, Coșari, Făurari, Prundului, Crasna, Istrița, Făinari, Mecet, Dorului, Cozia, Fuiorului, Turlei, Flacăra, Titu Maiorescu, Zăganului, Jepilor, Daliei, Slt. Erou Constantinoiu Vasile. Pentru demararea lucrărilor la acest obiectiv ar urma să fie alocată tot din credit suma de 6,6 milioane de lei cu TVA.
Canalizarea ar urma să fie extinsă, conform previziunilor, și în cartierul Buna Vestire, în acest caz fiind vorba despre alte 3,6 milioane de lei pentru demararea lucrărilor. Și pentru străzi din cartierul Mimiu se dorește extinderea rețelei de canalizare, valoarea estimată fiind la început de 2,5 milioane de lei.
Extinderea canalizării în cartierul Râfov este o altă zonă în care ar trebui să înceapă lucrările cu fonduri din creditul parafat de Primăria Ploiești anul trecut, suma prevazută fiind de 2,1 milioane de lei. Alte 4,2 milioane de lei ar fi necesare pentru demararea lucrărilor de extindere a canalizării în Mitică Apostol.
Și pentru crearea pasajului de trecere între străzile Depoului și Mimiului – care să înlocuiască renumitul Pod de Lemn – ar fi nevoie de vreo 8,2 milioane de lei, doar pentru început.
Pentru3-b proiectul prezentat de primarul Adrian Dobre ca fiind unul fezabil în următorii ani – realizarea noului Spital Municipal Ploiești – ar trebui să fie alocată suma de circa 20 de milioane de lei doar în cursul acestui an, prin accesarea creditului încheiat anul trecut, dar și în speranța de avizare din partea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din Ministerul Finanțelor a unui împrumut suplimentar la aceeași instituție bancară, așa cum s-a dorit inițial, urmând ca acest credit să ajungă (dacă va fi avizat) la suma de 150 de milioane de lei.
De altfel, în toate situațiile prezentate, prevederile se bazează și pe a doua parte a împrumutului la EximBank, care încă nu a primit avizul necesar din partea comisiei de specialitate a Ministerului Finanțelor.
Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul ministerului menționat a aprobat Primăriei Ploiești, în luna ianuarie 2017, o tragere de aproape cinci milioane de lei din creditul cu CEC Bank, bani care vor putea fi folosiți pentru pasajul de la Gara de Vest.