Dieta neechilibrată poate creşte riscul declanşării unei tulburări hiperkinetice, constată un grup de cercetători spanioli din cadrul Universităţii din Barcelona, informează medicalnewstoday.com, citată de MedLive.ro
Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie este o tulburare de comportament caracterizată prin atenţie deficitară, comportament impulsiv şi hiperactivitate. Deşi cauzele exacte ale declanşării acestei tulburări sunt neclare, cercetările sugerează că o dietă alimentară săracă poate juca un rol important în declanşarea afecţiunii. În schimb, unele studii au arătat că o dietă sănătoasă şi echilibrată ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea ADHD, deşi alte studii au contestat această teorie.
Pentru a realiza studiul de faţă, Maria Izquierdo Pulido şi colegii săi au vrut să testeze dacă adoptarea unei diete mediteraneene ar putea fi asociată cu diminuarea simptomelor specifice deficitului de atenţie.
“Până în prezent nu au existat studii care să examineze relaţia dintre o dietă mediteraneană şi simptomele ADHD,” notează autorii.
Pentru a determina dacă acest tip de dietă alimentară poate fi eficientă în ameliorarea simptomelor specifice ADHD, cercetătorii au analizat datele medicale a 60 de copii şi adolescenţi, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, ce fuseseră anterior diagnosticaţi cu această afecţiune. Pentru comparaţie, cercetătorii au analizat şi datele medicale a 60 de copii sănătoşi.
Copiii care nu au avut o dietă mediteraneană au fost mai predispuşi să fie diagnosticaţi cu ADHD, arată raportul cercetătorilor.
Mai mult decât atât, cercetătorii au identificat o creştere a riscului pentru declanşarea deficitului de atenţie în rândul acelor participanţi care consumau cantităţi însemnate de bomboane şi băuturi dulci şi cantităţi reduse de peşte.
În timp ce autorii nu pot conchide că dieta mediteraneană ne protejează împotriva declanşării deficitului de atenţie, aceştia sunt convinşi că rezultatele lor indică faptul că o dietă neechilibrată poate creşte riscul de declanşare al acestei afecţiuni.
“Rezultatele studiului nostru sugerează faptul că anumite obiceiuri alimentare pot juca un rol important în declanşarea ADHD, chiar dacă este nevoie de mai multe studii de cercetare pentru a investiga relaţia de cauzalitate şi pentru a determina dacă schimbarea dietei poate inversa simptomele specifice acestei afecţiuni, având în vedere factorii potenţial declanşatori. Prin urmare, recomandarea principală este ca medicii să se concentreze pe dietă, nu cu speranţa de a observa schimbări la nivelul simptomelor ADHD, ci întrucât consumul de alimente nesănătoase cresc şansele agravării acestora,” notează autorii studiului.