Dacă nu le sunt satisfăcute revendicările salariale, agenţii de poliţie ameninţă cu proteste

Fl. Tănăsescu

Peste o lună, respectiv pe 15 martie, angajaţii MAI din cadrul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) ar putea lua decizia de a ieşi în stradă, pentru a protesta faţă de discriminarea salarială la care sunt supuşi încă din anul 2009. Astfel, într-un comunicat de presă, liderii SNAP s-au arătat nemulţumiţi de faptul că „salariile agenților de poliție sunt în continuare calculate la nivelul anului 2009, atunci când câştigul minim era de 600 de lei. Am luat această hotărâre ( de a protesta-n.n.), deoarece, în februarie 2017, a fost emisă Hotărârea de Guvern numărul 1, prin care se stabilea majorarea salariului minim la 1.450 de lei. La ora actuală, polițiștii din România au salariile calculate la nivelul lui 2009, adică la salariul minim de atunci, de 600 de lei. Am trimis mai multe adrese către MAI, Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei. N-am primit niciun răspuns”
În contextul actualelor nemulţumiri şi al anunţatelor proteste, preşedintele SNAP, Adrian Diugu, ne-a precizat: „Sindicaliştii aşteaptă ziua de 14 martie 2017, pentru a vedea dacă revendicările salariale – adresate sus-amintitelor instituţii – se vor regăsi în fluturaşele de salarizare. Dacă vom vedea că nu există nicio majorare, suntem hotărâţi să ieşim în stradă”. Întrebat dacă alături de ei vor protesta şi membri din alte sindicate din sistem – cum ar fi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Adrian Diugu ne-a spus că, deocamdată, nu are cunoştinţă despre acest lucru, dar speră ca şi aceştia să se ralieze demersului ce vizează solicitarea unor drepturi care li se cuvin.
Posibilul protest ne-a fost confirmat şi de către preşedintele SNAP – Biroul Teritorial Prahova, Doru Marian. „La nivelul judeţului, sindicatul nostru număra 470 de membri. Într-adevăr, suntem nemulţumiţi de actualul sistem de salarizare şi, dacă până în data de 14 martie, nu se va da curs revendicărilor nostre legitime, vom merge şi noi la Bucureşti, pentru a ne exprima nemulţumirile”. Interlocutorul nostru ne-a mai spus că este posibil ca în jur de o sută de sindicalişti să ajungă, în martie, în Capitală, pentru a-şi exprima nemulţumirile. La nivel naţional, în SNAP sunt aproximativ 18.000 de membri. Protestele ar putea avea loc în faţa sediului MAI şi, apoi, al Guvernului.
Cei doi interlocutori menţionaţi ne-au mai precizat că activitatea specifică poliţiştilor nu va avea de suferit, în contextul în care la proteste vor merge doar angajaţii MAI care sunt în afara orelor de program sau în concediu, fiindcă poliţiştii nu fac rabat de la datoria pe care o au faţă de cetăţeni şi instituţiile statului.
Iar ca o concluzie amară vizavi de faptul că deviza acestora este „Datoria înainte de toate”, comunicatul SNAP se încheie astfel: „Menţionăm faptul că personalul MAI (poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri) nu şi-a revendicat acest drept în stradă, în speranţa că MAI va pune în aplicare în termenul legal acest drept care li se cuvine conform legii. Poliţiştii, poliţiştii de frontieră, jandarmii şi pompierii sunt singura categorie bugetară care a rămas cu salarizarea în urma tuturor bugetarilor, adică la nivelul anului 2009, iar la vreme grea, când îşi fac datoria, cu toate riscurile, sunt lăudaţi de toate puterile statului, inclusiv de societatea civilă, aducându-le mulţumiri, chiar înmânându-le flori în semn de recunoştinţă”.