Leon Chirila

S-au mai schimbat preşedinţi de state mari şi puternice pe planeta Pământ, dar vânzoleală ca în această perioadă, în Statele Unite ale Americii – măreaţa SUA – nu s-a prea întâlnit. Ne sunt proaspete în minte marile demonstraţii ale sutelor de mii de cetăţeni americani (de-a valma sau chiar… ”specializaţi” – adică femei sadea) care i-au umbrit lui Donald Trump instalarea pe fotoliul de primă mărime de la Casa Albă. Practic, manifestaţiile de stradă din debutul preşedinţiei lui Donald Trump au fost – ca şi cele care vor mai fi – veritabile contestări ale maniei de a face pe şeful a noului ales în fruntea statului nord-american.
Între noi fie vorba, dl Trump îşi dăduse arama pe faţă încă din perioada campaniei electorale, când ceea ce declara erau considerate, de cele mai multe ori, „vitejii” de candidat, care se vor potoli în momentul exercitării marii responsabilităţi a conducerii unuia dintre cele mai puternice – dacă nu chiar cel mai puternic – stat al lumii contemporane. Trump, însă, ne-a arătat că „ce are pe el, are şi în garderobă”, , şi a început să semneze documente care, practic, confirmă întru-totul vorbele pe care le-a lansat în campania electorală! De aici surprinderea unora, contestaţiile altora şi marea nemulţumire a foarte multor alte persoane şi personalităţi.
Aşadar, reacţiile faţă de comportamentul prezidenţial al lui Donald Trump sunt dintre cele mai diverse şi au semnificaţiile lor. De pildă, noul şef de la Casa Albă a şi semnat – aşa cum a promis în campania electorală – ordonanţa pentru construirea unui zid înalt de 6 m pe toată lungimea frontierei dintre SUA şi Mexic, vecinul de la sud! Şi cum costurile acestei „întreprinderi” se duc spre vreo 15 miliarde de dolari, Trump i-a pus în vedere omologului său mexican să contribuie la investiţie – cu vreo 20% pentru finalizarea acestuia – însă purtătorul de sombrero a refuzat categoric. Iar categoric a fost şi noul şef de la Casa Albă care i-a şi anulat preşedintelui Mexicului vizita programată în SUA chiar zilele acestea!?!
O altă „hachiţă” a liderului american este şi aceea de a redeschide unele centre secrete pentru detenţie pe teritorii de peste mări şi ţări. Şi în acest caz, liderii ţărilor vizate şi-au exprimat dezacordul, o asemenea „tocmeală” fiind greu de digerat cu ceva vreme în urmă când multe ţări au fost acuzate de găzduirea secretă a unor aşa-zişi terorişti!?! După cum va fi greu de digerat şi faptul că o întreagă echipă de oficiali care se ocupă de administrarea Departamentului de Stat al SUA a demisionat pe simplul motiv că nu vor să lucreze „sub Donald Trump”!?!
Cititorul cunoaşte, cred, că un zid măreţ – cel al Berlinului – din inima Europei, a căzut acum aproape trei decenii; dincolo, pe continentul american, se pregăteşte, acum, ridicarea unui alt zid de separare a popoarelor. Este ca într-o „spusă” franţuzească medievală – „Regele a murit. Trăiască regele!” Ceea ce, acum, în contemporaneitate, s-ar traduce „Zidul Berlinului a căzut. Trăiască zidul american!”