Bugetul a trecut de specialistii parlamentari

Comisiile reunite de Buget-Finante din Camera Deputatilor si Senat au finalizat, ieri, discutiile pe proiectul legii bugetului pentru anul 2007, pe care l-au votat, cu unele amendamente. Unul dintre amendamentele acceptate a fost cel referitor la sumele defalcate din TVA pentru bugetele locale. Astfel, din TVA se vor aloca 12,3378 miliarde de lei pentru bugetele locale, din care 400 miliioane de lei pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, suma a carei repartizare se face in functie de lungimea drumurilor. Parlamentarii din comisiile de buget-finante au stabilit ca repartizarea se va face prin hotarare a Consiliului Judetean, dupa consultarea primarilor. Daca sumele nu sunt alocate in 30 de zile atunci repartizarea se face de catre Directiile Generale ale finantelor publice judetene.

Cancerul omoara, zilnic, 120 de romani

Numarul bolnavilor de cancer este in continua crestere. Pe masa de operatie ajung putini si, din nefericire, in stadii avansate. O operatie de cancer poate dura intre 2 si 6 ore. Dupa o astfel de interventie, pacientul are sanse de supravietuire. Problema este ca romanii ajung la medic prea tarziu. Doar in spitalul Universitar Bucuresti, in fiecare zi, un roman este operat de cancer. Exista in unele spitale chiar si liste de asteptare. Boala nu tine cont de varsta, sex sau zona. Doar… ucide ! 44.000 de decese pe an. Peste 350.000 de bolnavi adulti in evidente. 300 de copii primesc, in fiecare an, acelasi diagnostic: cancer. Cele mai multe cazuri vin din nord-estul tarii: 7.000 de decese pe an. Urmeaza sudul tarii: peste 6.700 de decese pe an. Bucurestiul ocupa al treilea loc in acest top al groazei. „Medicii au analizat si cauzele posibile: poluare, radio-activitatea zonei si fumatul.”, spune dr. Silviu Morariu, sef DSP Mures. „Cele mai multe cazuri de cancer sunt cele pulmonare – peste 9.000 de decese pe an. Urmeaza cancerul la stomac – aproape 4.000 de decese, cancerul mamar – 3.000 de cazuri, si cancerul la colon, ficat si pancreas – din cauza caruia mor peste 2.000 de romani pe an”, avertizeaza dr. Lucia Milian, seful sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Bihor.

Washingtonul, acuzat de „ingerinta flagranta”

Gruparea siita Hezbollah a calificat ieri drept „ingerinta flagranta” in afacerile Libanului declaratiile americane care acuza partidul siit Hezbollah, Siria si Iranul ca doresc sa indeparteze guvernul libanez.
SUA incearca sa „faca din Liban un instrument al razboiului Administratiei Bush impotriva celor care ii considera drept inamici”, se mai arata in comunicat.

Germania, intre inundatii si zapezi

Iarna s-a instalat, ieri dimineata, pe intinse perimetre din zonele de sud si sud-est ale Germaniei, provocand numeroase accidente de trafic si daune materiale, citand surse oficiale locale. Dupa o luna octombrie in mod cu totul special blanda si insorita, vremea s-a inrautatit subit la inceptul lunii curente, miercuri cazand in Germania primele zapezi ale acestei ierni care se anunta a fi neprietenoasa. In regiunea Hof, din nordul Bavariei, in apropiere de granita cu Cehia, temperaturile atmosferice au ramas sub zero grade Celsius si nu par a se ridica in curand. Alte regiuni din Germania sunt afectate de puternice furtuni si mari inundatii, generate, acestea din urma, de iesirea din matca a apelor Elbei.

Palestinienii – „masacrati”

Armata israeliana a lansat in Fasia Gaza una dintre cele mai ample ofensive din ultimele luni. Cel putin opt palestinieni si un soldat israelian au fost ucisi, iar peste 50 de palestinieni sunt raniti. Presedintele Mahmud Abbas a calificat operatiunea drept un „masacru”. Miscarea Hamas a ripostat cu noi tiruri de rachete spre Israel, unde un copil a fost ranit. Tancurile israeliene au incercuit orasul Beit Hanun, din nordul Fasiei Gaza, care a fost ocupat partial, dupa lupte grele cu militantii palestinieni. Alte doua localitati vecine au fost si ele ocupate de soldatii israelieni. Israelienii au anuntat ca actiunile sunt indreptate impotriva „elementelor teroriste” si nu vor inceta decat dupa eliberarea soldatului Ghilad Salit, capturat de palestinieni pe 25 iunie. Cabinetul israelian de securitate a autorizat, in principiu, operatiuni si mai importante, dar a amanat declansarea lor. Potrivit presei israeliene, noul vicepremier ultra-nationalist Avigdor Lieberman ar fi sugerat ca armata israeliana sa actioneze in Gaza la fel ca rusii in Cecenia.

Opozitia din Kirgizstan vrea demisia presedintelui

Peste 10.000 de persoane, care s-au reunit ieri in capitala kirgiza pentru a cere demisia sefului statului, Kurmanbek Bakiev, au inceput sa isi asambleze corturile in fata presedintiei, pregatite sa isi petreaca noaptea in aceasta zona.
Manifestantii au primit in cursul dupa-amiezii bauturi si mancare traditionala, in timp ce 300 de politisti si militari au blocat accesul in cladire.
Opozitia, care miza pe mobilizarea a zeci de mii de manifestanti la Biskek, a avertizat autoritatile ca daca nu vor adopta reforma constitutionala, va campa in fata Casei Albe. 
Presedintele kirgiz a considerat inacceptabil „ultimatumul” dat de manifestanti pentru elaborarea unui proiect constitutional care ii limiteaza puterile. „Un ultimatum in legatura cu adoptarea Constitutiei este inacceptabil”, a declarat el in fata deputatilor.