Violeta Stoica

Martorii citați care au lipsit nejustificat de la termenul de marți, 17 ianuarie, în fața instanței penale a Tribunalului Buzău în procesul în care Viorica Oniga, alături de alți 12 inculpați, este judecată pentru fapte de corupție, se vor prezenta obligatoriu în fața judecătorilor cu mandat de aducere la următorul termen, care va avea loc în luna februarie. Decizia a fost luată de către magistrații de la Tribunalul Buzău, pentru a spori eficiența în audierea martorilor, extrem de mulți, din acest dosar.
Aproape trei ani și jumătate au trecut de la trimiterea în judecată – la momentul septembrie 2013, în stare de arest preventiv – a Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei Județene pentru Evaluarea Persoanelor Adulte cu Handicap Prahova. Dosarul penal, care a fost transferat în decembrie 2013 de la Tribunalul Prahova la Tribunalul Buzău în urma solicitării avocatului Vioricăi Oniga, pe motiv de expunere mult prea mare în presa locală, a avut până acum peste 40 de termene de judecată. Având în vedere că este vorba despre 245 de martori (printre aceștia aflându-se medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap), procesul va mai dura, probabil, încă mult timp de acum înainte.
Între timp, de la începutul procesului, Viorica Oniga a fost eliberată din arestul preventiv, fiind ulterior în arest la domiciliu, iar în prezent se află sub control judiciar.
În dosarul penal înaintat spre judecare, iniţial, Tribunalului Prahova, procurorii DNA Ploieşti precizau, printre multe altele: “Inculpata Oniga Viorica – preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept. Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite”.