Persoanele care doresc să înceapă un program de antrenament pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice au un motiv în plus să facă acest lucru, potrivit unui studiu care a demonstrat că o serie de exerciţii simple, efectuate cu greutăţi în cadrul unor sesiuni de sport tip interval, poate contribui la îmbunătăţirea funcţiei vaselor de sânge, informează Science Daily, citată de Agerpres.
Exerciţiile fizice efectuate cu greutăţi şi-au dovedit eficacitatea pentru îmbunătăţirea sănătăţii vaselor de sânge în cadrul unui studiu efectuat în Canada, la Universitatea British Columbia. Rezultatele benefice au fost observate atât în cazul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu diabet tip 2 cât şi a celor care suferă de această boală.
„Indivizii cu diabet tip 2 au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare în comparaţie cu celelalte persoane”, susţine Jonathan Little, profesor asistent în cadrul universităţii amintite şi autor principal al cercetării. „După efectuarea a numai unei serii de exerciţii am observat o îmbunătăţire a funcţiei vaselor de sânge, un indicator al sănătăţii inimii şi al riscului de atac de cord”, a adăugat acesta.
În cadrul studiului, Little şi echipa sa au comparat efectul asupra funcţiei vaselor de sânge a două tipuri de antrenament tip interval ce presupune alternarea de perioade de efort intens cu cele de efort scăzut: de rezistenţă (presă pentru picioare, extensii şi ridicări) şi exerciţii cardiovasculare (bicicleta staţionară).
Participanţii cu vârste de 35 de ani au fost împărţiţi în trei grupuri: persoane cu diabet tip 2, persoane care nu făceau exerciţii şi persoane care făceau exerciţii în mod regulat, fără diabet. Fiecare grup a executat un set de exerciţii de rutină timp de 20 de minute incluzând încălzirea urmată de şapte runde de un minut de efort intens alternate cu un minut de odihnă.
„În cazul tuturor participanţilor la studiu a fost observată o îmbunătăţire a funcţiei vaselor de sânge după antrenamentul tip interval”, a declarat Monique Francois din cadrul aceleiaşi universităţi, coautoare a cercetării. „Acest lucru a fost evident în special în cazul grupului cu diabet tip 2”, a adăugat aceasta, potrivit sursei citate.