Florin Tănăsescu

Oamenii de bine – câți au mai rămas în țara asta – avertizează că, în condițiile în care a avut loc prima întrunire a Parlamentului, numărul hoților la hectar necultivat din România a crescut cu încă vreo 300 de suspecți.
În acest context, dar și al scăderii efectivelor polițienești – concentrate la evenimente tradiționale specifice perioadei, respectiv la păzirea pomenii porcului – se recomandă să vă păziți averea singuri.
Așadar, înainte de toate, puneți la loc sigur bănuții agonisiți din reducerea la tăcere a ălora 1.001 de taxe despre care a făcut pălăvrăgire Liviu Dragnea. Aveți, însă, grijă să nu știe angajații instituțiilor bancare clasice de ei, deci puneți-i la CiorapBank ori SalteaCek – singurele care rezistă încă de pe vremea lui Traian și Decebal.
În al doilea rând, fiindcă mulți guvernatori și-au dat duhul, numai al BNR rezistă încă de pe vremea Imperiului Roman (altfel, rămas celebru prin dezlegări la Caritas și alte jocuri de jecmănire a populației, precum și prin expresia “Gura bate fundul”), nu vă lăudați în stânga și-n dreapta cu averea dv, câștigată în urma dezmembrării fostelor CAP-uri, că vine Isărescu cu sechestrul asigurător, la îndemnul ălora care apar în integrame cu dezlegarea ANAF.
În al treilea rând, nu dați vrabia din mână pe cioara de pe gard. De exemplu, numita Autoritate pentru Reglementare a Energiei Electrice (ANRE) a bătut toba un an întreg că ieftinește kilowatul de curent pentru popor, pentru ca, deunăzi, s-o întoarcă ca la Ploiești, comunicând că acest lucru nu se prea poate. Deci, nu vă aventurați să cheltuiți banii pe care i-ați economisi la factura de curent pe-un rât ori o coadă de porc, că riscați să fredonați după aia “Costică, Costică, fă lampa mai mică !”.
Dacă vă urcați într-un tren – nu în ultimul, că pe-ăsta l-a pierdut demult România – , și aveți drum lung de străbătut (plecați la muncă în Italia ori la ciordit în Norvegia), aveți grijă cu cine intrați în vorbă ! Nu de alta, dar ultima discuție pe care ați avut-o la un astfel de drum a fost cu un corporatist care repeta ca un papagal “Vrem o țară ca afară” și-uitea așa ați votat USR.
Nu vă pună dracu ca, pe timpul voiajului, să faceți ce n-ați făcut la timpul cuvenit – adică să citiți o carte ! Ochii vă vor obosi și privirea vi se va încețoșa încă de la prima frază – “ Când, la doi ani după alegerea lui Iohannis președinte, se răspândeau orășenii prin sate, iar sătenii prin pustii” – și vă treziți cu bocceluța șutită. Căciula v-ați furat-o dv. înșivă în noiembrie, 2014.
Nu uitați că majoritatea hoților sunt precum ăia de-i vedeți la televizor – în special la Antena 3 – îmbrăcați elegant și cu vorbele la ei, cum s-ar zice. Dacă zăriți unul asemănător, strângeți la piept valijoara și nu-i dați drumul decât după ce vă asigurați că emisiunea s-a terminat. Pardon, am vrut să zicem după ce suspectul a coborât din tren/rată/ mașină de ocazie.
Nu în ultimul rând, dumneavoastră trebuie să fiți cinstea întruchipată, în sensul că nu trebuie să ciordiți nici măcar praful de pe tobă. Fiindcă, mai nou, conform unui proverb plin de schepsis, care circulă pe Facebook, “Cine fură azi un ou, mâine va vota un bou !”