Bulgarii trec la mersul pe jos
Cresterea fara precedent a pretului pentru petrol a «trimis» mai mult de 100.000 de masini din Bulgaria inapoi in garaje. Mii de proprietari de autovehicule bulgari se afla in prezent in pozitia de a nu-si mai putea permite un plin de benzina. Prin urmare, acestia au decis sa nu mai conduca. Politia rutiera a vecinilor nostri de la sud a raportat o scadere drastica a traficului auto. Mai mult de 50.000 de vehicule stau pe dreapta numai in Sofia. «Este o adevarata scadere a traficului», au remarcat taximetristii si politistii bulgari. Preturile in continua urcare pentru benzina si motorina au condus la cresterea numarului oamenilor care circula «pe jos» dar si cu mijloacele de transport in comun, din Sofia.
In acelasi timp, capata popularitate o noua metoda de a circula: vecinii impart costurile benzinei si merg la munca cu acelasi autoturism. Scuterele si mopedele se vand ca painea calda, potrivit dealerilor. O alta solutie gasita de soferii bulgari este folosirea unor tipuri de combustibili neconventionali, precum gazul natural sau metanul.

Violul – tactica de razboi
Consiliul de securitate al Natiunilor Unite a votat, in unanimitate, o rezolutie prin care violul devine “arma” sau “tactica de razboi” si o “amenintare la adresa securitatii internationale”.Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a catalogat rezolutia drept “necesara”, mai ales ca violenta impotriva femeilor a luat “proportii de nedescris” in unele state. Ki-moon mai spune si ca o ancheta in acest caz a fost deja comandata de ONU, pentru a se determina amploarea si implicatiile acestei tactici.
Defensorii drepturilor omului sunt de acord cu decizia luata de ONU, in timp ce unele tari, printre care China, Rusia, Indonezia si Vietnamul isi exprima rezerva in ceea ce priveste rezolutia.
Cel mai infocat aparator al documentului este Washingtonul, care descrie violenta sexuala ca fiind “o tactica de razboi pentru a umili, domina, induce frica, a dispersa sau a redistribui in mod fortat membrii anumitor comunitati sau grupuri etnice”, care “poate amplifica semnificativ situatia conflictelor armate si impiedica reinstaurarea pacii internationale si a securitatii”.


Germanii se simt discriminati
Limba germana nu este folosita in mod egal in UE, sustin parlamentarii germani. Acestia au redactat o cerere catre executivul de la Bruxelles pentru analizarea strategiei de traducere a documentelor oficiale. Germania a reactionat imediat fata de ceea ce considera o discriminare lingvistica. In prezent, 47 de documente ale Uniunii Europene asteapta sa fie adoptate de Bundestag, dar parlamentarii le ignora, pentru ca acestea nu sunt in limba germana.
Uniunea Europeana are 23 de limbi europene, si 506 de combinatii diferite de limbi pentru traducere. Pentru toate acestea lipsesc mijloacele, si deseori si traducatorii.

UE recomanda Ucrainei sa opreasca lucrarile
la Canalul Bastroe

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei le recomanda autoritatilor ucrainene sa opreasca lucrarile de constructie la Canalul Bastroe. Oficialii au precizat ca statele riverane trebuie sa treaca la masuri concrete pentru eliminarea tuturor factorilor care pun in primejdie mediul inconjurator. Canalul Bastroe, care ar permite Ucrainei sa aiba acces navigabil la Marea Neagra, de la Dunare, va traversa pe o distanta de cativa kilometri rezervatia naturala a Deltei Dunarii. Romania a cerut in repetate randuri Ucrainei sa puna capat proiectului de construire a unui canal navigabil, dar fara niciun ecou. Ramane de vazut daca de aceasta data, se va intampla ceva.


Prima femeie – general cu patru stele
Ann Dunwoody a fost desemnata general cu patru stele, dupa 33 de ani de cariera militara devenind, astfel, prima femeie care primeste cel mai inalt grad din armata americana.
Ea va conduce Departamentul care se ocupa cu asigurarea logisticii pentru soldatii americani din toata lumea. Nominalizarea trebuie aprobata de Senat.
In armata americana sunt doar 11 generali cu patru stele. Din 1,07 milioane de soldati din intreaga lume, 14% sunt femei.