Lucian AVRAMESCU
Cu trei luni sau un an inaintea alegerilor, din masa noastra de anonimi alegatori, sunt selectati alesii. Ei se cheama mai intai candidati, apoi, daca dau bine din gura, daca au prestatie convingatoare, daca au sarm si fason, chiar devin alesi. Alesii, la cota localelor din 2008, vor fi in jur de 40.000 de consilieri comunali, orasenesti, municipali, judeteni, aproape 3.350 de primari si, pentru fiecare judet, cate un presedinte de consiliu. Pentru a cerne aceste nume, in sita electorala se inghesuie, ca nisipul sau ca malaiul, claie peste gramada, sumedenie de contracandidati. Unii si-au atarnat poza in afise sub sigla unui partid, altii s-au autodenuntat independenti. Fireste, in spatele fiecarui independent sta o pusculita cu gologani. Proprietarul ei isi poate ingadui libertatea ca in cazul ratarii scrutinului sa administreze scatoalce si sa ceara despagubiri. Daca veti vedea, dupa alegeri, vreun fost candidat infrant dand zilnic cu matura la poarta unui magnat, sa stiti ca el isi plateste, in umilinta, neputinta si deconteaza asudat banii cheltuiti.
Nu stiu cine va birui la locale. Depinde de multe. Partidele pun mare pret pe statistica finala care anunta, vezi Doamne, potentele de la alegerile generale viitoare. Ca nu stau chiar asa lucrurile o arata atatea iesiri din partia logicii amintite. Gheorghe Ciuhandu, teposul primar al Timisoarei, simpatic prin modestie si antipatic prin moaca de arici mereu zburlit, castiga de cateva scrutinuri detasat cu toate ca partidul lui, PNTCD, aproape ca nu mai exista. Mai sunt si alte exemple. La locale, victoria e mai mult a omului decat a partidului.
In tot acest joc, un fel de pocker, la care s-au aruncat si pierdut bani cu nemiluita, Capitala pare a avea miza cea mai inalta. Traian Basescu e in stare sa stea si-n cap pentru a nu pierde prin reprezentantii lui personali si-ai partidului pe care il pastoreste sefia celui mai mare buget din administratiile zonale romanesti. Fostul vames, Vasile Blaga, are ordin sa castige. Daca nu va castiga are dreptul sa-si utilizeze pistolul din dotare. Un mecanism propagandistic urias s-a pus in miscare, vagoane cu bani sunt desertate in toate macazele care duc spre statia terminus a votului. Buldogul e aratat mai frumos si mai inalt decat l-a facut mama personala, in emisiuni trebuie sa para mai bucurestean chiar decat ciobanul Bucur, intemeietorul urbei, iar la gradinita, cand era mic si se juca cu puta in tarana in localitatea lui natala de peste munti, imagina traiectorii de descongestionare a traficului Capitalei. Independentul Oprescu (cat de independent e numai Dumnezeu stie!) a devenit tinta atacurilor inversunate din partea oastei basesciene, alcatuita din divizii cu epoleti si din batalioane cu pixul si camera de luat vederi. Vom trai si vom vedea. Bucuresteanul, majoritar de dreapta, trebuie convins ca Blaga, chiar daca a fost uns parlamentar si prefect de bunicuta Iliescu, este liberal pana-n maduva oaselor, iar Oprescu, de profesie medic, are la randu-i liberalismul in amigdale. Cei doi trebuie sa-si piteasca dibaci trecutul si prezentul socialist, altfel Orban ii poate depasi pe ultima suta de metri. Totul depinde de intrarea in turul doi. Daca liberalul va intra in turul doi, apoi el va fi noul primar general al Capitalei.
Influenteaza alegerile din Bucuresti chimia, zilnic schimbatoare, a alegerilor locale din tara? Le pasa celor de la Radauti sau Mizil, de la Tandarei sau Targu Neamt cine va fi ales sef in metropola care gazduieste Parlamentul, Presedintia si Guvernul? Da si nu. Inclin sa cred ca bataliile locale sunt mai frisonante asa cum camasa, fata de haina, pare mai placuta in atingere cu pielea. Dar ce tremurici te apuca iarna cand, in absenta hainei, iti tine de cald doar camasa!