CSU Asesoft – U-Mobitelco Cluj Napoca 94-90 (23-27, 28-25, 20-21, 23-17)
Publicul da, Asesoft si Cluj nu prea. Un meci spectaculos prin prisma scorului strans, o lupta echilibrata, dar si haotica in unele momente. A fost parca un joc de lumini si umbre, doar steaua lui Bojan Obradovic stralucind pana la finalul partidei. “Cometele” Szijarto si Seals au aprins tribuna, in timp ce “carul mare” Rashard Griffith nu s-a lasat eclipsat de pivotii lui U Mobitelco. Pentru a ne face o parere cat se poate de obiectiva asupra acestei partide trebuie sa ne uitam pe statistici. Foaia ne da dreptate in privinta duelului echilibrat, procentajele fiind asemanatoare, scorul din sfertul al patrulea scoate in evidenta rezistenta la efort a jucatorilor lui CSU, in timp ce sarbul Zoran Krstanovic ar trebui sa primeasca un premiu pentru constanta de care da dovada.
3-2 pentru Asesoft in finala campionatului, iar urmatorul meci, care va avea loc pe 2 iunie, la Cluj, poate fi decisiv pentru stabilirea celei mai bune echipe din baschetul romanesc in sezonul 2007-2008.
Conducatori de joc
Asesoft ii are pe doi dintre fundasii echipei nationale: Blidaru si Paul. Cum era si normal, dupa ultimele evolutii foarte bune, Blidaru a fost trimis pe teren inca din primul minut si, din nou, nu a dezamagit: 8 puncte, 7 rec, 6 pase decisive. Pe langa aceste plusuri, trebuie sa observam insa si greselile, unele normale in conditiile in care Medvedj (5 puncte, 5 asisturi) si Popa (8 puncte, 4 recuperari, 3 pase decisive) au jucat foarte agresiv in aparare, fiind supliniti si de pivoti. Astfel, Blidaru a pierdut de cinci ori posesia, nu a reusit sa inscrie de la doua puncte (0/4), Krstanovic si Buckman blocandu-l pe patrundere si a avut doar 1/5 de la mare distanta.
Cu toate acestea, Arnautovic se poate declara multumit, romanul tinand bine jocul in mana timp de 40 de minute.
Paul nu a gresit nimic timp de 6 minute, dar nici nu a avut timp sa se remarce, spre deosebire de Mihai Popa de la Mobitelco, ale carui patrunderi i-au lasat pe multi cu gura cascata.
Fundasi si Extreme
Elliott: doua stop suturi spectaculoase in 11 minute jucate si… atat.
Szijarto: cel care a tinut in spate Asesoftul in sfertul al treilea. 16 puncte (3/6-2p;, 2/3-3p, 4/4-libere), 4 recuperari si 3 pase decisive a bifat numarul sase pana in momentul in care a fost eliminat. El a mai reusit un joc bun in aparare la Levar Seals, americanul fiind stanjenit de marcajul romanului.
Cepulis si De’Angelo: 9 respectiv 6 puncte. Nu a fost seara extremelor. Jocul lui CSU s-a axat pe pivoti si asta a contat pentru statisticile lui Cepulis si D.A.
Seals: 17 puncte, dar a ratat exact atunci cand a trebuit. Cu 3 din 8 de la libere si 2 din 6 de la distanta, el si-a scos echipa din joc pe final cand nu s-a mai concentrat. Oricum, alley-oop-ul si dunkurile sale au fost fazele meciului.
Silvasan: sters timp de 22 de minute.
Cuic: cel mai enervant om de pe teren. A intrat in conflict cu jucatorii Asesoftului si cu arbitrii, dar, una peste alta, nu a jucat rau: 11 puncte, 4 recuperari, 5 asisturi pana in momentul in care a fost eliminat. Atunci, a avut inca o altercatie cu uriasul Rashard Griffith, dar a avut norocul ca acesta sa fie stapanit de De’Angelo.
Cenean si Chetreanu au adunat impreuna 39 de secunde, deci nu avem ce sa spunem despre ei.
Pivoti
Obradovic: Am inceput cu MVP-ul partidei: 36 de puncte (6/9-2p, 1/2-3p, 21/26-libere), 8 recuperari, 2 pase decisive. Obradovic a fost vioara intai a lui Arnautovic, marcand din orice pozitie si folosindu-si ca pe vremuri abilitatea de a scoate fault. O precizie de invidiat de la linia de libere si o seara magica pentru “Boki”.
Griffith: 12 puncte cu un procentaj excelent: 85,7%. “Little Shaq” are o misiune dificila, fiind tinut in permanenta de doi sau trei jucatori in momentul in care primeste mingea. Cu toate acestea, experienta il ajuta sa gaseasca mai mereu cele mai bune solutii.
Carutasu: 3 puncte marcate din aruncari libere, 4 recuperari si 2 capace. E loc de mult mai bine in meciul de la Cluj.
Krstanovic: un jucator incredibil de constant. Nu iti dai seama cate puncte a marcat decat dupa ce te uiti pe foaie la final. La pauza mare, Clujul conducea Asesoftul la toate capitolele: 60%- de la 2 si 3 puncte, 83%- libere si 16 recuperari si asta in mare parte datorita sarbului. “Zoki” a terminat cu 22 de puncte si 8 recuperari.
Mocanu: s-a aparat surprinzator de bine la Griffith, chiar daca a fost nevoit sa faulteze de patru ori.
Lapuste: o seara prielnica pentru cosuri de 3 puncte: 3 aruncari din 3 reusite in cele 16 minute jucate.
Buckman: destul de absent in joc. 5 puncte, 5 faulturi si 3 capace in 13 minute.
CSU Asesoft Ploiesti
Blidaru 8, 1×3, 7 rec, 6 pd; Elliott 4; Szijarto 16, 2×3, 4 rec, 3 pd; Obradovic 36, 1×3, 8 rec, 2 pd; Cepulis 9, 2×3; Carutasu 3, 4 rec; Griffith 12, 4 rec, 2 pd; De’Angelo 6, 1×3.
Echipa: 51%-2p, 37%-3p, 73%-3p, 33 rec, 16 pd, 14 mp, 7 mc
Antrenori: Vladimir Arnautovic, Andreea Carutasu
U Cluj-Napoca
Seals 17, 2×3, 5 rec; Medvedj 5, 1×3, 5 pd; Mocanu 5, 1×3, 2 rec; Krstanovic 22, 2×3, 8 rec; Lapuste 12, 3 rec; Popa 8, 4 rec, 3 pd; Silvasan 5, 1×3, 3 rec; Buckman 5, 3 rec; Cuic 11, 4 rec, 5 pd.
Echipa: 51%-2p, 42%-3p, 69%-1p, 33 rec, 17 pd, 16 mp, 7 mc
Antrenor: Tab Balwin
S-a retras sefa majoretelor!
Inainte de inceperea meciului, siteul www.csuasesoft.ro a premiat-o pe Loredana Lungu, majoreta a echipei CSU Asesoft inca din 2002. Dupa sase ani, “Lori-Creatza” a hotarat sa se desparta de uniforma alb-albastra, avand planuri mai serioase pentru viitor. La aproape 26 de ani, Loredana Lungu a terminat cea de-a doua facultate si se pregateste pentru un loc de munca stabil. Dansul a facut pana acum parte din viata ei, activand in trecut si la trupele “Majestic” si “Atlantis”.
Facand un calcul simplu, dupa sase ani in care a fost alaturi de echipa si la victorii si la infrangeri, Loredana a adunat mai multe meciuri decat cei mai multi dintre jucatorii care au evoluat pentru Asesoft. Un buchet de flori si un trofeu simbolic este doar un mic gest de recunoastere pentru cineva care a facut si va face parte, si de acum incolo, din familia echipei campioane CSU Asesoft.
Ionut GEORGESCU