Marea Britanie
Laburistii sunt trimisi pe linia a doua
Recul pentru Partidul Laburist in alegerile locale desfasurate joi in Anglia si Tara Galilor.
Partidul care domina guvernul britanic s-a clasat pe locul al treilea, depasit nu numai de principala formatiune a opozitiei, Partidul Conservator, ci si de Partidul Liberal-Democrat. Analistii vad aceste rezultate ca pe un serios semnal de alarma, care dovedeste o pierdere masiva de capital politic a actualului premier Gordon Brown. Conservatorii au castigat 44% dintre cele 159 de municipalitati aflate in joc. Rezultatele partiale de la aceasta ora arata ca laburistii au pierdut controlul a nu mai putin de 145 de consilii locale, in timp ce conservatorii au castigat 144. Insa adevarata surpriza au fost liberal-democratii, care au reusit sa atraga nu mai putin de 25% din voturile britanicilor. Aceasta este cea mai severa infrangere suferita de Partidul Laburist in alegerile locale din ultimii 40 de ani.
Premierul israelian – suspect de coruptie
Premierul israelian, Ehud Olmert, urma sa fie audiat, ieri dimineata ca suspect intr-o afacere de coruptie. Olmert este suspectat de procurorii israelieni ca a beneficiat de informatii avantajoase cand, in 2005, si-a vandut catre stat actiunile detinute la o banca.
Aflat la a treia audiere in cadrul acestui dosar, Olmert mai este anchetat si in doua dosare privind presupuse fapte de coruptie.
In cadrul cercetarilor, politia israeliana a facut, in noiembrie, o ampla descindere in 20 de institutii publice si ministere, pentru a confisca mai multe documente.
Torta Olimpica pleaca din Hong Kong spre Beijing
Ceremoniile de la Hong Kong dedicate plecarii tortei olimpice spre Beijing sunt aproape de final. Peste 120 de persoane, atleti, dar si oficiali sau oameni de afaceri au purtat simbolul olimpic de-a lungul unui traseu care a inconjurat fosta metropola britanica. Evenimentul a cuprins zeci de manifestari artistice. Autoritatile au desfasurat pe strazi 3.000 de politisti, ca sa previna orice posibil incident.
Cu toate acestea, cel putin trei persoane au fost arestate si sapte activisti pro-Tibet occidentali, intre care si sculptorul danez Jens Galschiot, nu au primit din partea autoritatilor permisiunea de a intra in China. Actrita americana Mia Farrow a fost si ea chestionata la intrarea in China. Accesul i-a fost permis doar dupa ce i s-a pus in vedere ca nu va fi tolerat nici un gest menit sa tulbure ceremoniile in desfasurare.
Activistii pro-democratie au denuntat tenta festivista imprimata de autoritati evenimentului, care, potrivit acestora, prejudiciaza vocatia acestui oras pentru democratie. Simbolul olimpic va fi purtat prin peste 100 de orase ale Chinei, inainte de a ajunge pe stadionul olimpic din Beijing, pe 8 august.
La Washington,
Pacifistii americani au cerut din nou incetarea razboiului din Irak
„Operatiunile militare majore din Irak s-au incheiat”, anunta presedintele american George W. Bush, la 1 mai 2003, de la bordul portavionului Abraham Lincoln. Cinci ani mai tarziu, bilantul este cu totul altul: patru mii de militari americani au fost ucisi, iar peste 30 de mii raniti. La Washington a avut loc un nou protest al pacifistilor, care cereau incheierea cat mai rapida a razboiului din Irak. Democratii nu au pierdut ocazia de a lansa noi atacuri la adresa administratiei Bush pentru modul defectuos de gestionare a acestui conflict si de a cere retragerea trupelor. Anticipand criticile, Casa Alba s-a aparat declarand ca mesajul „Misiune indeplinita” inscris pe banner-ul arborat pe portavionul „Lincoln” la 1 mai 2003 nu a fost destul de precis.
Potrivit secretarului de presa al Casei Albe, Dana Perrino, acest mesaj se referea doar la faptul ca, pentru echipajul acelei nave, razboiul se incheiase. La randul sau, secretarul Apararii, Robert Gates, a decalarat ca atentia americanilor nu ar trebui sa se concentreze asupra acestui mesaj controversat.
Ultimele sondaje arata ca 55 la suta dintre americani sunt in favoarea unei incetari imediate a prezentei militare in Irak, in timp ce doar 40 la suta sunt pentru mentinerea trupelor pana la stabilizarea acestei tari.
Perspectiva a divizarii Kosovo
Secretarul de stat american Condoleezza Rice a anuntat ca intentioneaza sa discute cu europenii despre riscurile divizarii Kosovo, intr-o reuniune la care Rusia nu a fost invitata. „Dorim sa ne asiguram ca nu sunt depuse eforturi in vederea unei divizari a Kosovo”, a spus ea, in avion spre Londra. „Kosovo este acum un stat independent recunoscut de toate tarile care vor participa la aceasta reuniune”, a adaugat Rice.
Kosovo si-a proclamat independenta a 17 februarie si a fost recunoscuta de circa 40 de state, dar respinsa de Serbia si Rusia. La reuniune vor participa ministrii de Externe din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania si Italia, precum si Inaltul reprezentant UE pentru Politica externa, Javier Solana. Aceste tari fac parte din grupul de contact pentru Kosovo, la care participa si Rusia, prin ministrul de Externe Serghei Lavrov.
Lavrov nu a fost invitat la discutiile despre Kosovo, a spus un oficial american. „Exista argumente bune in favoarea mentinerii grupului de contact, dar, avand in vedere divergentele dintre aceste cinci tari si Rusia, a fost util sa ne coordonam strategia”, a spus sursa.
Belgradul a decis sa organizeze aceleasi alegeri ca in Serbia, la 11 mai, in 23 municipalitati din Kosovo unde sarbii sunt majoritari, tratand astfel tara ca o provincie sarba.
Pentagonul acorda ajutor psihologic soldatilor americani
Pentagonul doreste sa incurajeze militarii americani sa solicite ajutor psihologic la revenirea de pe front, demers tabu in acest mediu, dar crucial pentru ingrijirea soldatilor traumatizati. Potrivit unei masuri ce a fost anuntata joi, militarii nu vor mai fi obligati sa spuna daca au urmat un tratament psihologic in ultimii sapte ani atunci cand completeaza „security clearance”, care le da acces la un grad de confidentialitate indispensabil posturilor cu responsabilitate. Aproape 20% dintre militarii care s-au intors din Irak si Afganistan – 300.000 in total – sufera de probleme psihologice sau depresii grave, dar mai putin de jumatate primesc tratament, mai ales pentru ca se tem pentru cariera lor. Prin renuntarea la solicitarea de informatii despre trecutul militarilor in aceasta privinta, Pentagonul doreste „sa lupte impotriva acestei stigmatizari si sa-i incurajeze sa ceara ajutor cand sunt in lupta sau cand revin acasa”, a declarat secretarul Apararii, Robert Gates. „Poti fi dur si sa ceri in acelasi timp ajutor pentru aceste probleme. Pana la urma, chiar si cand esti dur te duci la spital pentru a-ti ingriji ranile fizice, atunci de ce sa nu faci la fel cand este vorba despre ranile psihice”, a spus el.