Animozitatile dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu par sa dispara atunci cand vine vorba despre intarirea statului politienesc. Cei doi iau decizii secrete sau adopta hotarari de Guvern. Asa s-a intamplat si pe 25 martie, cand CSAT, sub comanda presedintelui, a decis ca toti operatorii de telefonie si Internet sa-si puna serverele la dispozitia Serviciului Roman de Informatii spre interceptare.
Evenimentul istoric ce a avut loc la Bucuresti, Summitul NATO, a pus pe jar autoritatile romane care nu au stiut ce sa mai faca pentru a proteja delegatiile statelor membre ale Aliantei. Astfel, in cel mai mare secret, s-au adoptat o serie de hotarari prin care statul isi intareste structurile de supraveghere a cetatenilor si de interventie impotriva celor care ar putea reprezenta un pericol public. Sedinta CSAT va ramane si ea in „istorie” ca fiind momentul in care presedintele Basescu si premierul Tariceanu au pus bazele unei colaborari in privinta sporirii masurilor de securitate. Guvernul a decis infiintarea Centrului National de Coordonare a Actiunilor de Ordine Publica, prin care sa poata propune instituirea starii de urgenta sau sa declare stare de alerta in domeniul ordinii publice. Puterea SRI-ului a sporit in ceea ce priveste interceptarea comunicatiilor de orice fel. In urma acestei decizii, firmele care furnizeaza servicii de telefonie mobila, fixa sau Internet sunt obligate sa acorde sprijin tehnic pentru realizarea interceptarilor. In plus, acestea trebuie sa predea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor din cadrul SRI toata logistica.
Ne putem astepta chiar si la noi scumpiri ale serviciilor de telefonie, dat fiind faptul ca operatorii privati vor suporta costurile acestor operatiuni.