Erori numeroase si grave (II)
Continuam spre folosul cititorilor, sa relevam si, apoi sa indreptam greseli lexicale si gramaticale aparute intr-o publicatie, erori care pangaresc limba nostra sfanta.
2)”… primarul general a Capitalei s-a sters la c… cu…”
Exprimarea urata „s-a sters la c… cu… „este grava, deosebit de vulgara, daca avem in vedere ca a fost scrisa de o femeie care nu stapaneste nici morfologia, scriind „a Capitalei”, in loc de „al Capitalei”.
3) „Domnul dr. ec. Florin Mihai Nahorniac nu este un simplu roman, este socotit o personalitate de mai marii Europei”. Termenul compus „mai-marii” se scrie cu liniuta, iar ca legatura dintre cele doua propozitii ale frazei sa fie cat mai gramaticala si logica era necesara prezenta conjunctiei „si” dupa cuvintele „este socotit”: „… este socotit si o personalitate…”
4) Noi va recomandam ca atunci cand veti vizita municipiul Timisoara sa treceti pragul gradinei-restaurant Casa banateana”. Forma de genitiv „gradinei” (in „ei”) era admisa inainte de 1953. Dupa acest an corecta este forma in „ii” „gradinii- restaurant”.
5) „Gradina restaurant Casa banateana este o oaza a artei culinare”. Vasazica in tot „pustiul culinar” Timisoara nu exista decat restaurantul gradina Casa banateana. Halal exprimare !
6) „Angela Merkel, cancelara Germaniei”. Intrucat inca nu s-a impus femininul „cancelara” se cuvine sa folosim forma „cancelar” pentru ambele genuri (masculin si feminin) la fel ca „ministru, premier, decan, rector, lector, conferentiar” etc.
7) „Fiecare dintre acesti succesori fusesera membrii ai Senatului”.
Precizam, intai ca este vorba despre presedintii americani, care au urmat dupa Abraham Lincoln si John F. Kennedy. Ambii termeni „fusesera membrii” sunt gresiti. Numai daca-i admitem asa cum sunt grafiati putem spune ca, in acest context, substantivul „membri” trebuie sa aiba forma nearticulata (cu doar un „i”). De-ar fi spus „membrii Senatului” abia atunci ar fi fost potrivita forma articulata (cu doi „i”). Insa, avand in vedere dezacordul gramatical „Fiecare… fusesera” (greseala frecventa), care trebuie sa fie indreptat, rezulta ca si pluralul „membrii”, care-i tot un dezacord, cere sa fie corectat. Drept care, iata cum se prezinta fraza citata, acum indreptata: „Fiecare dintre acesti succesori fusese membru al Senatului”.
Mihai Stere DERDENA