Lansarea navetei Atlantis – amanata
NASA a amanat, ieri, lansarea navetei spatiale Atlantis din cauza unor defectiuni la captorii rezervoarelor exterioare. Deocamdata, nu se stie cand va incerca din nou NASA sa trimita Atlantis spre Statia Spatiala Internationala. „Ar fi o speculatie din partea mea in acest moment sa incerc sa ghicesc ce vom face in continuare, insa avem optiuni multiple”, a afirmat coordonatorul lansarii, Doug Lyons.
Problema a aparut chiar inainte de primele ore ale diminetii, cand echipa de lansare a inceput sa alimenteze rezervoarele exterioare pentru decolare. Misiunea celor sapte membri ai echipajului navetei este de a transporta si monta laboratorul Columbus pe Statia Spatiala Internationala. Laboratorul Columbus este rezultatul a 25 de ani de munca. Doi astronauti europeni vor calatori la bordul acestuia, francezul Leopold Eyharts si germanul Hans Schlegel.
Iranul acuza SUA de spionaj
Acuzatiile grave la adresa Statelor Unite se aduc in cadrul unei scrisori prezentata ambasadei elvetiene la Teheran si trimisa la Washington. Scrisoarea este un raspuns la raportul serviciilor americane de informatii care arata ca Iranul si-ar fi suspendat inca din 2003 programul nuclear militar.
Scrisoarea, prezentata ambasadei Elvetiei la Teheran, protesteaza fata de asa-zisul spionaj american asupra activitatilor nucleare iraniene. Documentul semnat de ministrul iranian de Externe este un raspuns la raportul serviciilor americane de informatii care arata ca Iranul si-a suspendat in 2003 programul nuclear militar. In scrisoare, ministrul iranian cere explicatii Washingtonului cu privire la aceste activitati. In opinia sa, raportul arata clar ca au fost utilizati sateliti de supraveghere si au fost desfasurate si alte operatiuni in scopul obtinerii de informatii.
Desi au calificat raportul ca pe o victorie a Iranului in fata comunitatii internationale, liderii de la Teheran sunt ofensati de metodele prin care americanii au adunat probele pentru raport. Statele Unite si aliatii lor europeni raman in continuare cu ochii pe Iran, pe care il considera inca un pericol la adresa pacii mondiale.
Tentativa ratata de arestare a adjunctului lui Saddam
Politistii irakieni au ratat arestarea unui fost demnitar din vremea lui Saddam Hussein. Este vorba despre Izzat Ibrahim al-Douri, cel mai inalt responsabil irakian din fostul regim de la Bagdad, ramas inca necapturat. Se pare ca politistii irakieni au descoperit prea tarziu satul in care se ascundea al-Douri, dar odata ajunsi acolo, au gasit mai multe dovezi ale prezentei sale. Operatiunea s-a desfasurat fara participarea armatei americane.
Politistii irakieni au efectuat o razie intr-un sat din apropiere de Tikrit, la 180 km nord de Bagdad. Potrivit viceguvernatorului provinciei, operatiunea a fost lansata dupa ce s-au primit informatii care indicau prezenta lui al-Douri in acest sat. Fugarul nu se mai afla in sat, insa politistii au gasit numeroase documente care atestau ca acesta a fost acolo.
Printre documente figureaza scrisori pe care al-Douri le-a primit de la mai multe grupari rebele si chiar planul original de atac impotriva unei inchisori din apropiere de Mossul. In martie a.c., din aceasta inchisoare au reusit sa evadeze 140 de detinuti, intre care si unul dintre nepotii lui Saddam Hussein.
Izzat Ibrahim al-Douri a fost numarul doi in Consiliul comandamentului Revolutiei irakiene, sub regimul lui Saddam Hussein. Americanii vad in el cheia aliantei intre partidul Baas, aflat la putere sub Saddam Hussein si activistii islamisti care lupta impotriva prezentei in Irak a coalitiei dominate de Statele Unite. Washingtonul a oferit, in noiembrie 2003, o recompensa de 10 milioane de dolari pentru uciderea sau capturarea lui.
Teheranul a renuntat la dolar in tranzactiile cu petrol
Iranul, al patrulea mare producator de petrol la nivel mondial, a renuntat integral la dolar ca valuta utilizata la incasarea veniturilor din vanzarile de titei. „Conform cu politica de a vinde petrol in alte valute decat dolarul american, tranzactiile cu petrol iranian in dolari americani au fost eliminate complet”, a declarat ministrul petrolului din Iran, Gholamhossein Nozari. Acesta a spus ca, avand in vedere scaderea valorii dolarului si pierderile suportate de exportatorii de titei in urma acestui trend, moneda americana nu mai reprezinta o valuta de incredere. „De aceea, la reuniunea sefilor de stat, Iranul a propus membrilor OPEC identificarea unei valute pentru exporturile de petrol care sa fie de incredere si sa nu cauzeze pierderi statelor exportatoare”, a afirmat Nozari. La intrunirea din luna noiembrie a sefilor de stat din OPEC, Iranul a sugerat ca petrolul ar trebui sa fie vandut in schimbul unui cos de valute, dar nu a castigat sustinerea altor membri ai organizatiei, cu exceptia Venezuelei. Un alt oficial iranian din sectorul petrolier a afirmat, in luna noiembrie, ca plata se efectueaza in alte valute decat dolarul american pentru aproape toate livrarile de petrol. Pe parcursul ultimilor doi ani, al doilea mare producator de petrol din OPEC si-a redus treptat expunerea la dolar, argumentand ca valuta americana, aflata pe un trend descendent, ii afecteaza puterea de cumparare. Totodata, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a numit moneda americana „o bucata de hartie lipsita de valoare”.