Starea generala de nemultumire in randul populatiei transnistrene creste pe fondul incapacitatii autoritatilor de a achita salariile bugetarilor, a majorarii preturilor si a deciziei Rusiei de a sista ajutoarele umanitare si financiare.
Bugetarii din autoproclamata republica transnistreana nu si-au mai primit salariile de mai bine de trei luni, iar seceta care a afectat in cursul acestui an regiunea a dus la majorarea preturilor.
Atitudinea locuitorilor din stanga Nistrului fata de administratia de la Tiraspol s-a modificat radical in cursul anului 2007, Transnistria fiind in pragul unei revolte populare. Populatia a inceput sa fie constienta de diferenta enorma intre saracia care afecteaza majoritatea locuitorilor si luxul in care isi traiesc viata liderii regimului separatist.
Criza s-a acutizat in urma secetei crunte din acest an si dupa ce Federatia Rusa a incetat sa mai transfere fonduri regimului de la Tiraspol si sa mai livreze ajutoare umanitare de aproape un an. Pentru a preintampina o escaladare a situatiei, liderii transnistreni au dispus achitarea partiala a restantelor la pensii din banii acumulati la plata gazelor naturale, fonduri care trebuiau transferate, in mod normal, companiei ruse Gazprom.
In aceste conditii, majoritatea locuitorilor transnistreni emigreaza, cei mai multi indreptandu-se spre Rusia deoarece pasaportul rus poate fi obtinut cu usurinta. Circa 9.000 de persoane au plecat din Transnistria in cursul anului 2007, iar din 1992, cand regiunea s-a separat de facto de Republica Moldova, peste 180.000 de persoane au ales sa emigreze in cautarea unor conditii mai bune de viata. Ministrul de Finante de la Tiraspol, Irina Molokanova, a avertizat populatia ca „in 2008, Transnistria va trebui sa mizeze doar pe fortele proprii pentru ca nu va mai primi asistenta din partea Rusiei”. Oamenii de afaceri transnistreni, adversari ai regimului Smirnov si reuniti in gruparea „Sheriff”, profita de sansa oferita de Chisinau de a se inscrie ca agenti economici moldoveni si de a exporta marfuri pe piata europeana.