Un proiect derulat prin intermediul asociatiilor de prietenie romano-franceze de pe Valea Superioara a Prahovei ar putea duce la reaparitia sistemului de deputati de cartier. Proiectul are ca scop marirea gradului de implicare a societatii civile in luarea deciziilor administrative, localitatile vizate fiind Comarnic, Sinaia si Busteni – toate trei avand relatii de infratire cu orase din Franta: Savigny-le-Temple, Athis-Mons si, respectiv, Moissy-Cramayel.
Potrivit directorului Casei Romano – Franceze din Busteni, Dan Parpauta, in cartierele celor trei localitati din Hexagon functioneaza niste asa-zise „case de cartier”, la care cetatenii vin fie sa-si exprime nemultumirile legate de administratie, fie sa propuna anumite initiative. „Casele de cartier” au un personal minim, cel desemnat sa poarte dialogul cu cetatenii numindu-se „animator de cartier”.
„Prin crearea unui sistem similar pe Valea Prahovei, cetatenii n-or sa se mai adreseze direct primariilor, degrevand, astfel, activitatea birourilor de relatii cu publicul. Ei vor face propuneri care, dupa o prealabila triere, vor putea ajunge in dezbaterea consiliilor locale. In acelasi timp, prin intermediul caselor de cartier, administratiilor locale le va fi mai usor sa-si popularizeze actiunile”, sustine Dan Parpauta.
Daca implementarea programului va avea sorti de izbanda, niste „formatori” din Franta ar trebui sa vina in localitatile de pe Valea Superioara a Prahovei pentru a pregati cateva persoane care, la randul lor, ii vor instrui pe „animatorii de cartier” autohtoni. Cheltuielile de functionare ale „caselor de cartier” vor fi suportate, la inceput, de partea franceza, urmand ca, dupa un an, ele sa cada in sarcina administratiilor locale. Pentru a nu greva prea mult asupra bugetelor locale, „casele de cartier” s-ar putea autofinanta instruind „animatori de cartier” pentru alte orase din tara doritoare sa puna in practica acest sistem.
„De multe ori, cand au venit la Busteni, francezii din Moissy-Cramayel s-au aratat mirati de slaba organizare a societatii civile de la noi din localitate. Mi-au spus «La dumneavoastra, viata asociativa este nula!» Si aveau dreptate! In Moissy-Cramayel, la o populatie de 18.000 de locuitori, exista circa 80 de asociatii – grupand oameni care au interese comune. In Busteni, la 10.000 de locuitori, nu stiu sa fie mai mult de cinci asociatii. Oamenii nu-si pot face cunoscute nemultumirile sau dorintele in lipsa unui cadru organizat. Crearea caselor de cartier ar putea fi si un prim pas spre dezvoltarea vietii asociative pe Valea Superioara a Prahovei”, este de parere Dan Parpauta.
Ionut STANESCU