Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sangeroase din istorie, au fost comise de 19 teroristi din reteaua Al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York si cladirea Pentagonului, situata in apropiere de Washington.
Bilantul victimelor atentatelor s-a ridicat la 2.978 de morti, dintre care 2.749 la New York.
Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai inalti zgarie-nori din New York, au fost lovite la un interval de cateva minute de doua dintre avioanele deturnate.

• Cronologia atacului care a schimbat lumea

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, avand 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, a lovit primul turn la ora locala 8:46 (15:46 ora Romaniei), distrugand etajele superioare ale cladirii.
La ora locala 9:03 (16:03 ora Romaniei), al doilea Boeing, model 767, apartinand companiei United Airlines si avand 65 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis in direct de posturile de televiziune din intreaga lume.
La ora locala 9:43 (16:43 ora Romaniei), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi, s-a prabusit peste Pentagon, provocand pagube insemnate la fatada vestica a cladirii Departamentului Apararii.
Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru teroristi, s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, in estul tarii. Obiectivul precis al teroristilor a ramas, pana astazi, necunoscut, la fel ca si imprejurarile exacte ale producerii catastrofei. Se pare ca unii pasageri, informati prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroristi.
Cele doua turnuri ale World Trade Center s-au prabusit unul dupa celalalt, turnul sudic – la ora locala 10:05 (17:05 ora Romaniei), iar cel nordic – la 10:28 (17:28 ora Romaniei). Sub daramaturi au fost prinse sute de persoane care nu putusera fi evacuate si multi salvatori, in timp ce intregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru si de praf.
Presedintele George W. Bush, care in momentul producerii atentatelor vizita o scoala din Florida, a fost condus la o baza militara, din motive de securitate. Reintors la Washington in cursul aceleiasi seri, el si-a afirmat hotararea de a-i pedepsi pe autorii acestor „atentate rusinoase”, subliniind ca nu va face nicio diferenta intre „teroristii care au comis aceste acte si cei care ii protejeaza”.