Uraganul Dean a lovit ieri dimineata cu toata puterea insula Jamaica. Rafalele de vant care au batut cu 230 de kilometri pe ora au smuls arborii din radacini. Dean, care a ajuns la categoria a patra pe scara Saffir Simpson, ameninta, potrivit Centrului american pentru Monitorizarea Uraganelor din Miami, sa ajunga la 5 – maximul pe aceasta scala.
Autoritatile jamaicane au instituit blocaje rutiere pentru o perioada de 48 de ore si au intrerupt complet alimentarea cu energie electrica. O persoana a fost data disparuta. Valurile uriase au lovit coasta de sud a insulei, iar ploile torentiale au produs alunecari de teren in regiunile muntoase din interiorul tarii. Cel putin 17 spanioli au ramas izolati intr-un mic arhipelag din apropierea coastelor jamaicane, dupa ce au refuzat sa fie evacuati. La ora zero, nucleul furtunii se afla la doar 80 de kilometri sud-est de Kingston, capitala Jamaicai. Aeroporturile au fost inchise, iar autoritatile le-au cerut echipelor de interventie sa verifice starea adaposturilor provizorii.
Alerta de uragan a fost emisa si in insulele Cayman, Cuba, Haiti si Belize din marea Caraibelor, precum si in Mexic. Pana ieri, ciclonul a facut doi morti in Martinica, doi in Haiti si doi in Republica Dominicana si a devastat sute de asezari. In sudul insulei Hispaniola, pe care se afla Haiti si Republica Dominicana, valuri uriase au maturat coasta de sud.
Companiile de asigurari au estimat ca volumul distrugerilor provocate de trecerea uraganului prin Caraibe va ajunge la aproape un miliard si jumatate de dolari. In Cuba, peste 150.000 de persoane au fost evacuate, in asteptarea ciclonului care, potrivit prognozelor, va lovi regiunea de sud a insulei. Autoritatile mexicane au emis alerta de uragan pentru peninsula Yucatan si au evacut peste 80.000 de persoane din statiunile de coasta Cancun si Cozumel. Compania nationala petroliera mexicana a mobilizat o flota impresionanta de vase si elicoptere pentru evacuarea celor peste 13.000 de angajati de pe platformele de extractie din Golful Mexico.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINFOMEDICA
Articolul următorDe ce imbatranim