,,Ciupeala la cantar prinde teren

Nu putini sunt aceia care au ajuns acasa si au constatat ca produsele cumparate nu aveau cantitatea corespunzatoare si, in loc de doua kilograme de rosii, au in sacosa, de exemplu, doar 1,7 kg. Din pacate, acest lucru se intampla, in ultima vreme, din ce in ce mai des. Potrivit directorului Directiei Regionale de Metrologie Legala Ploiesti, Alexandru Voicu, cumparatorii ar trebui sa fie mai atenti atunci cand achizitioneaza un produs care necesita cantarire deoarece, in special la mijloacele de masurare de tip electronic, pot fi inselati. ,,Principala problema la cantaririle cu mijloace de masurare electronice este ca prahovenii nu sunt suficient de atenti la pretul care este tastat. Intr-adevar, se practica din ce in ce mai mult obiceiul sa se tasteze un pret gresit in defavoarea clientului”, a precizat seful Directiei.
In primul semestru al acestui an, inspectorii Directiei de Metrologie Ploiesti au verificat starea a 780 de aparate de masurat din marile piete agroalimentare din judet. La Societatea Hale si Piete Ploiesti, de pilda (care are in administrare noua piete), au fost efectuate 206 controale la instrumentele metrologice. Nu au scapat de ochii inspectorilor nici pietele din Campina, Breaza, Mizil, Slanic, Busteni, Urlati etc, unde au fost controlati alti 108 comercianti. Din totalul aparatelor testate, patru au fost sigilate (pentru reparare si verificare), iar aproximativ 30 de greutati de lucru au fost scoase din uz. Pentru a evita asemenea situatii, comerciantii ar trebui sa stie ca este necesar sa obtina un buletin de verificare a aparatului de masurat, valabil pentru un an. In caz contrar, acestia risca amenzi de pana la 5.000 de lei.
De asemenea, mai sunt cazuri in care cantarul este mascat cu marfa sau chiar ascuns. ,,In asemenea situatii, este mai indicat ca oamenii sa evite sa cumpere produsele de la respectivii vanzatori. Este o masura de siguranta, un mijloc de autoprotectie, fiindca nu exista inca o lege care sa interzica vanzatorului unde sa-si amplaseze cantarul. Astfel, fiecare cumparator ar «pedepsi» vanzatorii prin indiferenta”, a declarat Alexandru Voicu. Inspectorii pot urmari doar ca mijlocul de masurare sa fie legal, verificat metrologic si cu sigiliile intacte. Pe cei care au indoieli cu privire la marfa cumparata, reprezentantii Directiei ii sfatuiesc sa apeleze cu incredere la ,,cantarul cumparatorului”. Spre exemplu, un astfel de obiect este amplasat in incinta Halelor Centrale. ,,Este mai indicat ca un cumparator sa-si verifice marfa acolo, decat sa constate inselatoria acasa. La fata locului, sansele sunt mai mari sa-si demonstreze dreptatea. Iar daca banuielile se confirma, vanzatorii au obligatia sa le restituie banii sau marfa lipsa, daca nu vor sa intre in conflict cu legea”.
Larisa Dragomir

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorCAPCANELE LIMBII ROMANE