Semafoare oprite

Primaria municipiului Ploiesti anunta cetatenii ca, din cauza unui cablu avariat, sistemul de semaforizare din zona Catedralei ,,Sfantul Ioan” nu va functiona la acest sfarsit de saptamana. Pana la remedierea situatiei, participantii la trafic sunt rugati sa respecte semnele de circulatie aferente sensului giratoriu. (L.D.)

50% dintre rusi mor din cauza bauturii

Cunoscuti in toata lumea pentru ca reusesc sa dea pe gat cantitati considerabile de alcool, rusii sunt si europenii cu cea mai mica speranta de viata. Motivul ? Jumatate dintre barbatii care lucreaza in Rusia au in sange un nivel al alcoolului extrem de ridicat, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici. Atunci cand nu gasesc sau nu isi permit sa cumpere votca, multi dintre bautori isi satisfac „setea” cu tot soiul de lichide periculoase, de la tinctura de plante, pana la aftershave si solutie de curatat geamuri. Toate acestea contin o proportie semnificativa de alcool, dar tot ele sunt si cauza mortii a jumatate dintre barbatii rusi. In timp ce consoartele lor traiesc in medie 72 de ani, rusii nu prea apuca sa depaseasca 59 de ani. In plus, rata de mortalitate a barbatilor de varsta mijlocie este de trei ori mai mare in Rusia decat in Marea Britanie. Cercetatorii au mai descoperit ca alcoolismul este o problema cu care se confrunta majoritatea statelor din Europa de Est, insa, in Rusia, are consecintele cele mai grave.

Noi tensiuni in Ucraina

Liderul opozitiei ucrainene, Iulia Timosenko, a demisionat din Parlament. Gestul sau a deschis astfel calea alegerilor legislative anticipate. Intr-un acord incheiat anterior intre seful statului, premier si presedintele Parlamentului, data alegerilor a fost stabilita pentru 30 septembrie, iar asta presupune demisia oficiala a tuturor membrilor Parlamentului. Presedintele Viktor Iuscenko si adversarul sau, premierul Viktor Ianukovici, au convenit organizarea de alegeri anticipate, pentru a pune capat crizei politice din Ucraina. Situatia risca sa capete aspecte violente, avand in vedere implicarea, in lupta pentru putere, a trupelor loiale celor doi lideri.

Sumele peste 10.000 euro, declarate la granita UE

Persoanele care trec granita Uniunii Europene vor fi obligate sa declare sumele mai mari de 10.000 de euro. Noile reglementari au intrat in vigoare, ieri, si vor fi valabile in toate statele membre. Restrictia nu se refera doar la sumele in numerar, ci si la alte bunuri convertibile, precum cecuri, garantii, bijuterii si metale pretioase. Autoritatile vamale pot retine sumele sau bunurile nedeclarate, iar persoanele care le detin vor fi amendate penal. Pentru Romania, regulile europene nu sunt o noutate, obligativitatea declararii sumelor de peste 10.000 euro fiind instituita de mai multi ani prin norme ale Bancii Nationale.

Prima femeie care vrea sa conduca India

Coalitia aflata la guvernare in India si-a desemnat candidatul la alegerile prezidentiale care vor avea loc luna viitoare. Pentru prima data in istoria tarii, o femeie se va lupta pentru a deveni presedinte. Pratibha Patil are 72 de ani si este guvernatorul statului Rajashtan, din nordul Indiei. Liderul Congresului, Sonia Ghandi a declarat ca Patil a fost aleasa de majoritatea colegilor de partid. Candidata are sanse mari sa ajunga prima femeie presedinte din aceasta tara. Legislatia indiana prevede ca seful statului sa fie ales de Parlament si Adunarile Statului, iar coalitia aflata la putere are suficiente voturi pentru ca Pratibha Patil sa fie aleasa. Presedintele nu are un rol foarte important in conducerea Indiei, insa este comandantul suprem al armatei si are puterea de a declara stare de urgenta in momentele de criza politica. Propunerea septuagenarei pentru aceasta functie i-a luat prin surprindere pe multi analisti politici, pentru ca ea nu este cunoscuta in afara statului sau. De profesie avocat, Pratibha Patil a intrat in politica la incepul anilor ’60. A fost numita ministru de mai multe ori intre 1962 si 1985, iar in ultima perioada a fost membra a Parlamentului Indian. In India, femeile nu au un rol important pe scena publica. Fetele sunt privite de familii ca poveri, pentru ca au nevoie de zestre ca sa se poata marita. Educatia tinerelor este de multe ori neglijata si multe dintre ele nu beneficiaza de tratament medical adecvat atunci cand se imbolnavesc. Toate acestea se pot schimba insa dupa alegerea Pratibhei Patil in fruntea statului.

Arhivele Armatei Rosii – declasificate

Rusia a declasificat arhivele Armatei Rosii si ale marinei datand din Al Doilea Razboi Mondial, la aproape 66 de ani de la invadarea URSS de Germania nazista. Oficialii rusi au spus ca aceste documente vor permite compromiterea celor mai nebunesti teorii legate de acest razboi, mai ales a celei potrivit careia URSS ar fi atacat Germania nazista, si ca vor aduce clarificari legate de numarul soldatilor sovietici ucisi. Numarul documentelor declasificate se ridica la 4 milioane. Potrivit oficialilor rusi, vor ramane clasificate doar documentele privitoare la tribunale si cele legate de cursul justitiei, precum si telegramele codate.

Cea mai puternica vedeta din lume

Starul televiziunii americane Oprah Winfrey se afla pe primul loc intre cele mai puternice 100 de celebritati din lume, potrivit clasamentului anual realizat de prestigioasa revista Forbes. Pe locul al doilea se situeaza jucatorul de golf Tiger Woods, care anul trecut a avut un venit de 100 de milioane de dolari, o suma record pentru un sportiv. Madonna este ocupanta locului al treilea, cu un venit de 72 de milioane de dolari, provenit mai ales din turneul „Confessions on a Dance Floor”. Johnny Depp a facut un salt urias in clasamentul Forbes, situandu-se pe locul al saselea, datorita comorii „Piratilor din Caraibe”. Celebritatile de la Hollywood ocupa locuri importante in top: Brad Pitt, pe locul al cincilea, Tom Cruise, pe locul al optulea, Steven Spielberg, pe locul al zecelea, Tom Hanks, pe locul al 11-lea, in urcare fata de anul trecut mai ales datorita rolului din „Codul lui Da Vinci”. In ceea ce priveste starurile feminine din cinema, in topul Forbes, au fost incluse Angelina Jolie, pe locul al 14-lea, cu un venit de 20 de milioane de dolari, Nicole Kidman, pe locul al 27-lea, si actritele din „Neveste disperate”, pe locul al 47-lea.