Un oficial chinez – condamnat la moarte

Fostul director al Autoritatii chineze de reglementare in domeniul medicamentelor si al produselor alimentare a fost condamnat la moarte, relateaza presa din China. Zheng Xiaoyu a fost acuzat de coruptie si gasit vinovat de un tribunal din Beijing, pentru ca a primit mita in valoare de 620.000 de euro de la companii farmaceutice, pentru a autoriza pe piata o serie de medicamente, mai scumpe decat ale altor companii. Potrivit presei chineze, o societate implicata in scandalul de coruptie, Kongliyuan Group, a obtinut de la Zheng autorizatie pentru 277 de medicamente, majoritatea antibiotice, care aduceau profituri. Fostul secretar al lui Zheng, fost director al departamentului care inregistreaza medicamentele, este in asteptarea procesului, fiind acuzat ca a primit doua milioane de yuani mita. In noiembrie, un alt apropiat al lui Zheng Xioayu, Hao Heping, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca a acceptat mita de la companiile care doreau sa obtina autorizatii de vanzare a produselor lor. Hao a fost gasit vinovat pentru ca a acceptat un milion de yuani mita, dar si pentru posesie ilegala de arme – pusti cu aer comprimat, interzise in China. Partidul Comunist si-a intensificat campania anticoruptie in asteptarea viitorului Congres din toamna si a Jocurilor Olimpice din 2008.

Europa, sub ape

Cel putin 23 de persoane au murit in Turcia, Grecia, Franta, Bosnia si Germania. Din cauza inundatiilor si aluncarilor de teren, noua persoane si-au pierdut viata, iar alte trei au fost date disparute in provinciile turce Agri si Van. In Grecia, sase turisti au murit, iar alti doi au fost dati disparuti in timp ce incercau sa traverseze un rau din sudul tarii. Si nord-vestul Frantei este afectat de furtuni. Doi scafandri si un pilot de iaht s-au inecat, duminica, in largul coastei vestice a regiunii Bretagne. In nordul Bosniei, doi copii au murit loviti de fulger, relateaza presa locala. Si in Germania, trei muncitori in constructii au murit, dupa ce un fulger a lovit tractorul sub care se adaposteau de furtuna.

Scandalul japonez al coruptiei mai face o victima

Un important om de afaceri nipon, implicat in scandalul de coruptie care a dus la sinuciderea ministrului japonez al Agriculturii, s-a sinucis, la randul sau, ieri. Shinichi Yamazaki (76 de ani) a fost presedintele unei agentii guvernamentale de administratie a fondului forestier. El s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului sau.
Firma condusa de Yamazaki se afla sub ancheta, fiind banuita ca l-ar fi mituit pe Toshikatsu Matsuoka, ministrul japonez al Agriculturii.
Ministrul nipon al Agriculturii, in varsta de 62 de ani a murit luni dimineata. El era acuzat de coruptie si luare de mita. Matsuoka a negat, insa, toate acuzatiile.

Au fost descoperite 28 de noi planete

Astronomii au descoprit 28 de noi planete in afara sistemului nostru solar, astfel ca numarul total al exoplanetelor a ajuns la 236. „Am descoperit inca 12 planete anul acesta si suntem foarte mandri de reusita noastra. Asta arata ca exista si alte sisteme solare pe care noi le-am putea studia”, a declarat Jason Wright, unul dintre membrii echipei de cercetatori.
Planetele se numara printre cele 37 de corpuri ceresti care orbitau in jurul unor stele indepartate. Grupul de specialisti a mai observat alte cinci corpuri ceresti asemanatoare unei stele numite pitici maro. „Pe masura ce studiem, gasim mai multe noi planete”, a spus un alt membru al echipei de astronomi.
Printre descoperirile din ultima perioada se numara patru sisteme multiplanetare. Toate au fost numite giganti de gaz care nu poseda suprafata solida.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorAnecdote