Campanie electorala, indoliata

Alegerile legislative din Filipine s-au incheiat dramatic. 126 de oameni au murit in timpul campaniei electorale, dar si in timpul scrutinului de luni. Violentele au continuat si ieri. Drept dovada, o scoala devenita sectie de votare, in care mai existau buletine de vot, a fost incendiata. Incidentul s-a soldat cu doi morti. Autoritatile au anuntat ca demareaza o ancheta pentru ca exista suspiciunea ca alegerile au fost fraudate.
Prezentat drept un referendum impotriva presedintelui flipinez, Gloria Arroyo, 45 de milioane de alegatori au fost chemati, luni, la urne pentru a alege senatorii si deputatii aparatului guvernamental. Incidente violente s-au inregistrat in toata tara, incepand cu luna ianuarie cand a demarat campania electorala. In ziua scrutinului, insa, alegatori au fost supusi la presiuni puternice.
Autoritatile au deschis o ancheta in tot arhipelagul pentru a verifica daca alegerile nu au fost fraudate, in urma acestor violente si incendieri de sectii de vot. In total, 110 tribunale vor stabili daca scrutinul este valabil. Deocamdata nu se cunosc rezultatele alegerilor. Abia peste cateva saptamani votul va fi facut public pentru ca numararea voturilor se face manual. Pierderile de vieti omenesti in cadrul scrutinelor din Filipine nu sunt o noutate. La alegerile parlamentare din 2001 peste 100 de persoane au fost ucise, iar la scrutinul prezidential de acum 3 ani, aproape 150 de filipinezi si-au pierdut viata.

Conditii speciale de munca pe timp de canicula

Angajatorii sint obligati sa le asigure salariatilor conditii optime de munca in timpul caniculei.
Pe toata perioada caniculei, specialistii Autoritatii de Sanatate Publica vor verifica modul in care angajatorii respecta prevederile legale pentru protejarea salariatilor la locul de munca. Legea impune, pe timp de canicula, in primul rand reducerea activitatilor fizice, asigurarea unei bune ventilatii la locul de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus.

Premierul Blair, ultima data in SUA

Premierul britanic Tony Blair se va afla, astazi, la Washington, pentru o ultima intalnire la Casa Alba, cu presedintele Bush, inainte de incheierea mandatului. Blair a anuntat ca va parasi puterea pe 27 iunie, dupa 10 ani la sefia Guvernului. Intalnirea Bush-Blair va atrage, inevitabil, o serie de comentarii pe tema ”relatiei speciale” intre Londra si Washington, dar si a relatiei apropiate dintre cei doi lideri. Presedintele american l-a omagiat saptamana trecuta pe seful guvernului britanic, pe care l-a numit ”o persoana remarcabila” si un mare prieten.
In Regat, insa, alianta americano-britanica din Irak a provocat polemici. Nu o data, Marea Britanie a fost prezentata ca un … ”caniche” al Americii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorZIUA EROILOR