Ghaddafi – in coma

Liderul libian Muammar Ghaddafi a fost internat de urgenta la spital, duminica, dupa descoperirea unui cheag de sange pe creier.
Potrivit unei agentii palestiniene citate de Jerusalem Post, liderul de la Tripoli este in coma. Copiii lui Ghaddafi, care locuiesc in Europa, au fost chemati in Libia.
Colonelul Ghaddafi este la putere in Libia din 1969 si este cel mai longeviv lider din lumea araba. El a preluat conducerea tarii dupa inlaturarea regelui Idris I, printr-o lovitura de stat fara varsare de sange. Nationalist arab, l-a avut ca model pe presedintele egiptean Gamal Abdul Nasser si a incercat de mai multe ori sa realizeze o uniune a statelor arabe. La sfarsitul anilor 70, a introdus conceptul de jamahirie, un sistem de guvernare care exclude partidele politice si se bazeaza pe comitete populare. Libia s-a transformat in Marea Jamahirie Araba Unita, iar Ghaddafi a renuntat la toate functiile oficiale pentru a deveni liderul revolutiei, concentrand astfel intreaga putere in mainile sale. De-a lungul timpului, Ghaddafi a sustinut financiar si militar o serie de grupari radicale, de la Armata Republicana Irlandeza si pana la Organizatia pentru Eliberarea Palestinei. Libia a fost implicata intr-o serie de atentate organizate in Europa in anii 80 si a fost tinta unor lovituri aeriene americane in 1986, cand zeci de oameni si-au pierdut viata. Muammar Ghaddafi are 65 de ani, a fost casatorit de doua ori si are 8 copii.

Ministrul palestinian de Interne si-a dat demisia

Prim-ministrul palestinian Ismail Haniyeh a acceptat demisia ministrului de Interne. Retragerea demnitarului vine pe fondul violentelor din Fasia Gaza, unde 6 oameni au fost ucisi si 15 au fost raniti in confruntarile dintre Hamas si Fatah.
Ministrul de Interne, Hani Al-Qawasmeh, a cerut, fara succes, o sporire a autoritatii. Dupa ce nu a fost informat nici macar despre desfasurarea trupelor, saptamana trecuta, Qawasmeh a decis sa demisioneze.
De altfel, Hani Al-Qawasmeh si-a mai prezentat demisia pe 23 aprilie, din cauza unor divergente cu seful securitatii palestiniene. La vremea respectiva, demisia sa nu a fost acceptata de premier. Ministrul de Interne si-a manifestat recent dezacordul fata de planurile de securitate care au ca scop oprirea violentelor din Gaza.

Condolezza Rice vrea sa imblanzeasca Moscova

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a apreciat ieri, la sosirea la Moscova, ca nu se pune problema unor discutii despre un Razboi Rece intre Rusia si Statele Unite. Aceasta se afla intr-o vizita de trei zile, in scopul de a ameliora tensiunile din relatiile ruso-americane. Astazi va fi primita de presedintele Vladimir Putin, inainte de a discuta cu omologul sau, Serghei Lavrov.
Seful diplomatiei americane are misiunea de a imblanzi atitudinea Moscovei in ceea ce priveste planul american de amplasare a scutului antiracheta in Europa de Est. Proiectul este considerat de Rusia drept o amenintare directa a securitatii sale. Si aceasta in pofida asigurarilor date de Statele Unite ca bazele militare ce vor fi amplasate in Cehia si Polonia au ca scop contracararea unui eventual atac lansat de Iran sau Coreea de Nord.
Motivele de discordie intre cele doua mari puteri sunt extinderea NATO, expansiunea militara americana in statele din fostul bloc sovietic, criticile aduse de Washington fata de bilantul democratic al Moscovei, precum si reticenta Moscovei fata de presiunile duse de americani pentru obtinerea independentei provinciei Kosovo.

Bagdadul interzice accesul presei in zona de conflict

Presa nu va mai avea acces in zonele de conflict din Irak. Decizia ii apartine ministrului irakian al Internelor, iar informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al institutiei, generalul Abdel Karim Khalaf.
Presa nu va mai avea acces in locurile unde au avut loc atentate pentru ca probele sa nu fie alterate inainte de venirea anchetatorilor, au explicat autoritatile de la Bagdad. Astfel, vor fi respectate si drepturile victimelor, iar atentatorii nu vor mai primi informatii despre rezultatele atentatelor, a precizat purtatorul de cuvant al MAI irakian.

In Bulgaria, continua asasinatele

Omul de afaceri bulgar Alexandar Tasev, presedintele clubului de fotbal Lokomotiv Plovdiv, a fost asasinat, ieri, la Sofia. Tasev, in varsta de 45 de ani, a fost gasit impuscat in cap. Acesta se afla intr-un Mercedes parcat intr-un cartier rezidential. Potrivit anchetatorilor, asasinatul a fost infaptuit in jurul orei 10.30. Asasinarea lui Tasev este ultima dintr-un sir sangeros de crime, in ultimii 10 ani mai mult de 150 de persoane fiind ucise in Bulgaria.
De asemenea, omul de afaceri mai detinea actiuni la mai multe hoteluri, precum si la o serie de fabrici ce activeaza in domeniul petrolier. Potrivit presei din Sofia, Tasev era unul dintre cei mai bogati oameni din sud-estul Europei.
In 1997 Alexander Tasev a avut o tentativa de a intra in politica, insa nu a reusit sa prinda un loc in parlamentul Bulgariei.