Sambata, 5 mai, la Azuga, a fost inaugurat centrul de asistenta medicala post-spitaliceasca Spitex. Concept elvetian, sistemul Spitex (spital extern) se bazeaza pe sprijinul oferit de voluntari si de sponsori si are in vedere ajutarea bolnavilor care au o situatie materiala modesta si nu se pot ingriji singuri. Contra cost, pot apela la serviciile de asistenta ale Spitex si familiile care au bani, dar nu au timp sa se ocupe de ingrijirea bolnavilor proprii. Presedintele Spitex Azuga este consilierul local Florin Suica, cel care a initiat proiectul, in timp ce managerul centrului este cunoscutul medic anestezist Lidia Rasnoveanu (foto).
Pe scurt, prin intermediul ingrijitorilor la domiciliu ai Spitex, un bolnav va putea beneficia, zilnic, de supraveghere medicala, hrana, igiena corporala si consiliere fara a plati niciun ban. Ingrijitorii la domiciliu ii vor putea, de asemenea, procura medicamentele prescrise de medicul de familie si vor semnala eventualele modificari ale starii lui de sanatate. Aceasta va fi analizata de medici specialisti, adusi la domiciliul pacientului, iar de administrarea tratamentului recomandat de doctori se vor ocupa, in acelasi cadru, asistentii medicali ai Spitex.
Potrivit Lidiei Rasnoveanu, primul pas pe care echipa manageriala a Spitex il va avea de facut va fi recrutarea de ingrijitori la domiciliu si pregatirea lor. „Datorita muncii speciale pe care o vor presta, acestia trebuie selectati cu mare atentie. In primul rand, exista riscul ca ei sa nu se comporte frumos cu bolnavii, sa ii insele sau, descumpaniti de ce au de facut, sa-si abandoneze activitatea. In acest caz, toate resursele cheltuite cu instruirea lor ar fi risipite”. Spitex Azuga va avea, in prima faza, zece ingrijitori la domiciliu si zece asistenti medicali. Concomitent cu pregatirea lor, in colaborare cu medicii de familie din Azuga, va incepe o munca de strangere de date despre oamenii din localitate cu cele mai dificile situatii sociale. Acestia vor fi primii beneficiari ai ingrijirii oferite de Spitex.
„In ciuda bogatiei zonei Vaii Prahovei, aici sunt incredibil de foarte multi oameni saraci. Aceasta zona este profitabila pentru oricine altcineva, mai putin pentru cei care traiesc aici. Imi propun ca asistenta sociala sa fie ultima parte a carierei mele medicale. Vreau sa le multumesc celor care mi-au dat ocazia sa incep lucrul la un nou proiect. Dat fiind ca, din cauza lipsei de fonduri, amenajarea Centrului de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Ortopedie Azuga (proiectul anterior in care a fost implicata dna dr. Rasnoveanu – n.r.) treneaza, simteam nevoia sa ma ocup de altceva. La varsta mea, nu imi mai pot permite sa las nicio zi sa treaca fara a construi ceva”, ne-a spus cunoscutul medic anestezist, entuziasmata de noua provocare pe care o are in fata. Cum unul dintre cele mai importante nevoi ale Spitex este procurarea de fonduri, medicul se declara increzator in privinta ecoului pe care Spitex Azuga il va avea in randul oamenilor de afaceri din zona si spera ca, in timp, reteaua de ingrijire post-spitaliceasca sa devina un proiect regional si sa se extinda si in localitatile vecine Busteni si Sinaia. De asemenea, si primariile sunt asteptate sa participe cu bani la acest proiect, mai ales ca, potrivit medicului Rasnoveanu, implementarea unui sistem similar, in urma cu opt ani de zile, a sucombat din cauza lipsei de interes a administratiilor de atunci.
Ionut STANESCU