In Bucegi, pericolele iernii nu s-au incheiat !

Din cauza ninsorilor abundente din ultima saptamana, riscurile de producere a avalanselor si a accidentelor au reaparut, in Muntii Bucegi.
Astfel, in urma cu doua zile, la orele dupa-amiezii, salvamontistii din Busteni au fost solicitati pentru o interventie urgenta. Doi tineri cazusera intr-o prapastie, strabatand, in picaj, mai bine de 30 de metri. Potrivit lui Gheorghe Haiduc, seful Serviciului de Salvamont Busteni, cei doi faceau parte dintr-un grup de patru prieteni, care plecasera pe munte fara o destinatie precisa. „Ziceau ca merg sa-l sarbatoreasca pe unul dintre ei, undeva la o cabana din munte. Nu stiau unde exact. O vestimentatie mai putin potrivita pentru a urca pe munte nu mai intalnisem de mult. Erau incaltati in tenisi si purtau niste parpalace”, ne-a relatat Gheorghe Haiduc. Cei doi au fost recuperati din rapa in care cazusera, dupa niste operatii de salvare care au durat sase ore si jumatate.
Dupa spusele sefului Serviciului de Salvamont Busteni, sansa lor a constat in faptul ca zapada care se asternuse pe stanci a fost suficient de groasa incat sa le amortizeze prabusirea. Totodata, ei avut norocul de a nu fi starnit o avalansa in timp ce au cazut in prapastie. „In picaj, ei ar fi putut rupe zapada si genera o avalansa, care i-ar fi ingropat de vii”.
Gheorghe Haiduc doreste sa-i atentioneze pe cei care vor veni la munte, in zilele urmatoare, sa nu se lase inselati de peisajul de la baza versantilor, din statiuni, unde conditiile meteo sunt total diferite fata de cele de pe platoul Bucegilor. In timp ce, in orase temperaturile sunt pozitive, sus, la peste 1.500 de metri, ninge si este foarte frig. Cei care au de gand sa urce pe munte trebuie sa se echipeze, obligatoriu, pentru catarari si sa poarte imbracaminte de iarna.
Cu toate ca traseele din Bucegi sunt inchise pana la sfarsitul lunii aprilie, Haiduc afirma ca temerarii care vor sa le parcurga nu pot fi impiedicati sa faca acest lucru.
(I.S.)