Scandal de coruptie in industria petroliera franceza

Christophe de Margerie, directorul general al grupului petrolier Total, cea mai mare companie franceza listata la bursa, a fost retinut de politia franceza pentru a fi interogat intr-un caz de coruptie. Un contract semnat in 1997 de catre Total cu societatea petroliera nationala din Iran (NIOC) este in centrul anchetei. Justitia pariziana a inceput pe 8 ianuarie o investigatie preliminara asupra unor suspiciuni de “corupere a agentilor publici straini”, potrivit unor surse citate de un cotidian francez. Contractul dintre Total si Iran viza un proiect de exploatare a unui camp de gaze naturale, South Pars. In investigatiile din cadrul acestui acord s-au descoperit 95 de milioane de franci elvetieni (circa 60 de milioane de euro) in conturile bancare a unui intermediar. Justitia banuieste ca aceasta suma ar fi, de fapt, mita.

Doliu national in Rusia

Astazi este zi de doliu national in Rusia.
Presedintele Vladimir Putin a luat aceasta decizie dupa trei evenimente tragice petrecute in ultimele zile.
Un accident produs intr-o mina din Siberia a facut 106 victime, incendiul la un azil de batrani s-a soldat cu 62 de morti, iar alte sapte persoane si-au pierdut viata sambata, intr-un accident aviatic.
Presedintele rus a cerut ca toate steagurile din tara sa fie coborate in berna si a solicitat anularea emisiunilor de divertisment de la posturile de televiziune.

Israelul, paralizat de greva

Israelul a fost paralizat, ieri, de o greva de proportii, pe termen nelimitat. La apelul celei mai mari centrale sindicale israeliene, functionarii publici au oprit lucrul de la primele ore ale diminetii. Bugetarii sunt nemultumiti pentru ca nu si-au primit salariile, asa ca au decis sa-si intrerupa activitatea pana la rezolvarea problemei.
Greva a paralizat toata tara. Zeci de mii de angajati din transporturi, tribunale, posta, banci, dar si din ministere sunt in greva. Desi autoritatile au incercat sa rezolve situatia, negocierile dintre sindicalisti si reprezentantii Ministerului de Finante au esuat.

Liderul separatist basc se joaca de-a arestarea

Spaniolii au decis, ieri, retinerea liderului separatist basc, Arnaldo Otegi. Acesta urma sa fie adus cu forta la tribunal, dar a fugit! Initial, procesul lui Otegi era prevazut pentru ieri dimineata, insa a fost amanat pentru ieri dupa-masa. Asta dupa ce liderul separatist basc a anuntat ca este blocat pe autostrada dintre Tara Bascilor si Madrid, din cauza zapezii.
Numai ca, Otegi si-a schimbat directia. A uitat ca trebuie sa ajunga la tribunalul din Madrid, si a plecat spre Tara Bascilor. Astfel, judecatorii au decis „arestarea imediata a lui Otegi si transportarea sa fortata de la domiciliul sau din Elgoibar pana la sediul tribunalului, unde urma sa fie judecat miercuri seara”.

Prezidentialele din Franta intra in linie dreapta

Presedintele francez, Jacques Chirac, si-a anuntat sprijinul pentru Nicolas Sarkozy, candidatul UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara) in cursa electorala ce va desemna noul presedinte al Frantei. Dupa o lunga perioada in care Chirac s-a abtinut de la orice comentarii referitoare la simpatiile sale in cursa prezidentiala din Franta, actualul presedinte a declarat, intr-un discurs televizat, ca sustinerea pentru Sarkozy este un lucru normal.
Desi favoriti in cursa prezidentiala raman candidatul dreptei, durul Nicolas Sarkozy, si socialista Segolene Royal, in ultima perioada centristul Francois Bayrou a castigat foarte multa simpatie din partea electoratului si aproape ca i-a ajuns din urma pe cei doi.
Alegerile prezidentiale franceze au fost programate pe data de 22 aprilie 2007, iar jocurile nu sunt nici pe departe facute in Hexagon.

Shell incheie conturile cu Romania

Grupul petrolier anglo-olandez Shell a anuntat, ieri, ca a vandut companiei franceze Rubis afacerea cu gaz petrolier lichefiat (GPL) din Romania, Germania, Bulgaria, Spania, Cehia si Elvetia, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 90 milioane de euro. Aceasta operatiune marcheaza iesirea grupului Shell de pe piata romaneasca.
Potrivit reprezentantilor Shell, aceasta tranzactie face parte din strategia grupului de orientare catre activitatile de exploatare.
„Shell isi concentreaza investitiile in zonele in care are deja o prezenta considerabila si se dezvolta in regiunile cu potential ridicat de crestere. Am facut progrese semnificative in simplificarea portofoliului, reducerea complexitatii si a costurilor de operare, in vederea implementarii strategiei de grup”, a declarat Erwin Friederich, vicepresedintele diviziei de GPL a companiei.
Pentru Romania, tranzactia este supusa aprobarii partenerului grupului anglo-olandez, compania Petrom. Shell Gas Romania a fost infiintata in 1996, ca un joint-venture in care Shell detine 55% din actiuni, iar Petrom restul de 45%.
Shell a intrat pe piata romaneasca in 1992 si a investit peste 200 de milioane de dolari, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii.
Rubis are activitati in domeniul GPL, al energiei termale si gazelor naturale. Anul trecut, grupul a realizat afaceri de 728,5 milioane de euro si a obtinut un profit de 44,2 miliane de euro.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE