Armata rusa va interveni mai usor in strainatate

Presedintele rus Dmitri Medvedev a prezentat, ieri, un proiect de lege care precizeaza conditiile de interventie a armatei in afara Rusiei, un text care ar putea reprezenta un avertisment pentru Georgia, la un an dupa conflictul din august 2008. Potrivit proiectului de lege transmis Parlamentului rus, armata va putea interveni in strainatate, in cazul unui atac impotriva fortelor armate ruse, pentru a respinge o “agresiunea impotriva unui alt stat” si pentru a “apara cetatenii rusi din strainatate”, anunta Kremlinul pe site. Anuntul intevine in conditiile in care vineri s-a implinit un an de la conflictul dintre Rusia si Georgia pentru controlul asupra unei regiuni rebele georgiene, Osetia de Sud. Moscova si-a justificat interventia pe de o parte prin faptul ca majoritatea populatiei din provincia prorusa are cetatenie rusa, iar pe de alta, prin faptul ca militari rusi pentru mentinerea pacii au fost ucisi atunci cand fortele georgiene au atacat Osetia de Sud. Textul propus de Medvedev autorizeaza si trimiterea armatei in strainatate pentru a “asigura securitatea” comertului maritim si pentru a “lupta impotriva pirateriei”. Nave de razboi ruse patruleaza deja in Somalia, unde numarul actelor de piraterie a crescut.

Atacuri sangerose in Irak

Peste 40 de oameni si-au pierdut viata si alti 200 au fost raniti intr-o serie de atentate cu bomba, produse in Irak. Exploziile cu cele mai multe victime au avut loc in Mosul, oras aflat la 400 de kilometri de capitala. Politistii spun ca atentatorii au folosit masini capcana cu care au ucis cel putin 25 de oameni. Intr-un incident separat, la Bagdad, deflagratiile au vizat muncitori din constructii. Bilantul din capitala irakiana se ridica la 17 morti si 82 de raniti.

Hotii au furat seiful unei printese saudite

Cativa hoti din Italia au dat lovitura, dupa ce au reusit sa fure seiful unei printese din Arabia Saudita, care continea bani si bijuterii in valoare totala de aproximativ 16 milioane de dolari. Incidentul s-a petrecut intr-o statiune de lux de pe insula Sardinia, din Italia, hotilor luandu-le mai putin de 10 minute pentru a comite jaful. Politistii cred ca hotii au folosit un speraclu pentru a intra in apartamentul in care era instalata printesa. Seiful era fixat in perete, fiind lipit numai cu silicon. Desi numele printesei arabe nu a fost dat publicitatii, mai multi reprezentanti ai corpului diplomatic saudit dar si ai serviciilor secrete italiene s-au deplasat in statiunea Porto Cervo pentru a investiga cazul.

Patru milioane de dolari pentru eliberarea navei Buccaneer

Piratii somalezi au primit patru milioane de dolari rascumparare pentru eliberarea navei Buccaneer, cu un echipaj de 16 persoane, printre care cinci romani, a declarat unul dintre cei care i-au tinut captivi pe marinari. Nava se indreapta spre Djibouti, escortata de ambarcatiuni, a spus anterior Silvio Bartolotti, managerul companiei careia ii apartine nava. Nava nu a fost eliberata in schimbul vreunei actiuni militare si nu a fost platita rascumparare, a subliniat Bartolotti. “Am primit patru milioane de dolari si am eliberat nava italiana. Ea a plecat deja”, a spus insa piratul somalez. Andrew Mwangura, coordonatorul grupului regional maritim East African Seafarers’ Assistance Programme, a declarat ca piratii au primit cinci milioane de dolari. “Numarau banii aseara”, a precizat el. Vasul italian Buccaneer a fost capturat in 11 aprilie de piratii somalezi, in Golful Aden. La bord se aflau si cinci marinari romani. Patru dintre ei – inginerul sef Nicusor Marinescu, timonierul Adrian Galca, mecanicul George Dorel si motoristul Marius Aragea – sunt din Constanta. Cel de al cincilea este din Bucuresti. Toti au varste cuprinse intre 28 si 35 de ani.

Scandal sexual la Moscova

Un nou scandal sexual in care este implicat un diplomat strain a izbucnit in Rusia. Dupa ce, in urma cu numai o luna, un diplomat britanic a demisionat din cauza aparitiei unui filmulet care il infatisa impreuna cu doua prostituate, este randul unui american sa cada in “capcana” ruseasca.
Kyle Hatcher, secretar la Ambasada SUA din Moscova, si banuit a fi agent CIA sub acoperire, are parte de soarta pe care au avut-o britanicul James Hudson, dar si consulul roman la Chisinau, Ion Nuica, filmati in timp ce intretineau relatii sexuale cu doua prostituate si, respectiv, o angajata a consulatului.
Filmuletul care a aparut pe acelasi site de internet care l-a dat in vileag si pe Hudson, dureaza patru minute si zece secunde si are mai multe parti. Una in care un barbat care arata ca Hatcher vorbeste la telefon cu mai multe prostituate rusoaice si aranjeaza o intalnire, si una in care este vazut, in penumbra, alaturi de o femeie.
Ambasada SUA la Moscova a refuzat sa comenteze incidentul si nu a precizat daca diplomatul isi va parasi postul. La fel ca in cazul britanicului Hudson, se presupune ca in spatele filmuletului se ascunde serviciul de contrainformatii rusesc FSB, fostul KGB.