Razgandita !

Nicoleta DUMITRESCU



Face ce face seful statului si, din nou, atrage asupra sa toate reflectoarele, politicienii – n-are importanta partidul din care acestia fac parte – facand urechile palnie, cat sa nu scape niciun cuvant al celui care inca mai este la Cotroceni. Pentru ca, acum i-acum, Traian Basescu da iar semne ca s-ar razgandi in privinta unui nou mandat de presedinte, acum doua zile acesta anuntand in direct pe postul national de radio ca ia in calcul posibilitatea de a nu mai candida. N-ar fi prima data cand face publica o astfel de afirmatie. Oricum, de la romanul de rand pana la liderul de partid, aproape ca nimeni nu-l mai intelege pe actualul sef al statului de ce umbla atata cu razgandita, mai ales ca ultimele sondaje tot pe el l-au urcat in dealul Cotrocenilor. Chit ca nu-i felul sau de-a avea comportamentul unei fete crescute la pension, din cand in cand presedintele pare ba ca se alinta, ba ca-i incorsetat de-o sfiiciune nemaintalnita, cat sa lase senzatia ca acolo unde vrea sa ajunga nu mai e de el. Ca urmare, a inceput sa brodeze pe ideea ca, da, are in analiza si aceasta posibilitate de a nu mai candida, ca inca nu s-a hotarat, pentru ca, mai degraba, in acest moment, pentru Romania, cel mai important lucru este situatia economica. Si pentru ca este atat de importanta economia tarii, asa cum ii sta in fire, a gasit si unele bube, dar si tratamentul necesar ca acestea sa nu mai apara pe obrazul Romaniei.
Un exemplu ar fi nevoia urgenta de trimitere in somaj a unui numar mare de functionari din aparatul de stat, pe care presedintele i-a catalogat drept “inutili”, acesti inutili reprezentand cam 20% dintre cei 1.400.000 de angajati cu statutul de functionarime la stat. De ce ar fi nevoie ca si acestia sa ingroase numarul somerilor? Raspunsul l-a dat tot Traian Basescu: aparatul de stat este supraaglomerat, plus ca romanii care sunt in companii private pleaca in somaj, in timp ce bugetarilor nu li se intampla nimic, desi, acestia reprezinta o mare fabrica de mancat bani.
Tirada prezidentiala, insa, nu s-a oprit doar la inutilii bugetari. Acesta a anuntat ca aproape s-a saturat ca sa-i mai legene, tinandu-i in brate, pe “prietenii” social-democrati. Fara sa spuna pana cand ii va tine in brate, Basescu i-a anuntat, voalat, pe cei din PSD, ca o sa-i mai sprijine o perioada, desi nu aproba, de nicio culoare, ceea ce se intampla.
Nici n-ar avea cum! Pentru ca nici social-democratii nu se vad ei tinuti in brate tocmai de catre Basescu, dar nici frati de coalitie, pana la capat, nu se mai vad, nici cu cei de la PD-L. Nu se mai vad, hat, pana-n 2012, pentru ca dupa niciun an de convietuire, cei de la PD-L si de la PSD au ajuns aproape sa-si scoata ochii!
I-a linistit – in mod special pe aceia de la PSD – declaratia presedintelui referitoare la posibilitatea de a nu mai candida pentru un mandat? Nicidecum! Mai rau i-a incitat! Iar recentele declaratii basesciene nu vor face altceva decat sa dea apa la moara tuturor speculatiilor, de parca pana acum n-ar fi fost destule.