Pietarii vand si pe bonuri de masa
Taranii din pietele ploiestene se plang ca, in ultima perioada, vanzarile au mers destul de slab si decat sa ramana cu fructele si legumele nevandute au ajuns sa accepte, in schimbul banilor, bonuri de masa. “Dupa multa munca si bani investiti nu ne alegem cu mare lucru. Am inceput sa acceptam sa vindem marfa si pe bonuri de masa, pentru ca altfel pierdem o mare parte din clienti, acestia alegand supermarketurile. Ce sa facem… este criza si toata lumea se plange ca nu are bani”, ne-a declarat tanti Maria, pe care am gasit-o in piata din zona Halelor Centrale.
Pietarii care aleg sa isi vanda produsele pe bonuri de masa sustin ca astfel scapa mult mai usor de marfa dupa tarabe. Sunt insa si comercianti care nu vor sa recurga la aceasta solutie. “Nu vand pe bonuri de masa. O fi criza, insa preturile mele sunt destul de avatajoase, ar fi culmea sa mai vand si pe bonuri! In plus, cu bonurile nu pot face altceva decat sa-mi cumpar mancare”, ne-a spus un comerciant din piata.
Comerciantii din piete vand kilogramul de rosii cu 1,5 sau 2 lei, cel de vinete cu 2 sau 2,5 lei, un kilogram de castraveti costa 1,5 lei, unul de ardei 2-2,5 lei, ardeii capia fiind ceva mai scumpi – 6-8 lei kilgramul. Un kilogram de ciuperci costa in jur de 7 lei, iar unul de varza se vinde cu 0,8 sau 1 leu. Pentru un kilogram de piersici trebuie sa scoateti din buzunar intre 2 si 4 lei, pentru unul de kiwi – 4-5 lei, pepene – 1,5 lei, struguri – 3-4 lei, iar pentru unul de banane trebuie sa platiti 4 lei. De asemenea, pe piata puteti gasi si porumb pentru fiert, pretul unei bucati fiind de 0,5 lei, unii comercianti alegand varianta de a da trei bucati in schimbul a un leu.
Anemary GRIGORE