Capitala libaneza – ¡inta bombardamentelor
Cel putin 11 oameni au murit in nordul tarii in urma raidurilor israeliene, iar capitala Beirut a fost tinta bombardamentelor. Gherilele siite Hezbollah au ripostat cu tiruri de rachete, dar care nu au provocat victime.
In plan politic, Consiliul de Securitate ONU nu a reusit sa ajunga la o intelegere privind incetarea conflictului, iar o propunere de armistitiu temporar a fost respinsa. Aviatia israeliana a lovit in primele ore ale diminetii de ieri suburbiile sudice ale capitalei libaneze Beirut. Zonele vizate sunt considerate centre ale gherilelor siite Hezbollah. Loviturile aeriene au distrus si un pod de la granita cu Siria. Totusi, fortele israeliene au amanat ofensiva terestra majora spre nord. Din cauza conflictului, situatia oamenilor din Liban este disperata. Combustibilul este din ce in ce mai greu de gasit, reteaua electrica este grav afectata, iar convoaiele umanitare nu mai pot ajunge in sudul tarii. Rusia a propus o incetare a focului de 72 de zile pentru a se interveni in ceea ce a numit o criza umanitara catastrofala. Israelul a respins propunerea, motivand ca o asemenea masura ar permite gherilelor Hezbollah sa se regrupeze. Discutiile au continuat ieri, in Consiliul de Securitate, dar un vot asupra unei rezolutii este asteptat cel mai devreme astazi.
Israelul a cerut SUA sa-i livreze rachete antipersonal
Israelul a cerut administratiei Bush sa-i livreze repede rachete antipersonal cu raza scurta de actiune, pe care le-ar putea folosi pentru a ataca bazele de lansare a racheteler Hezbollah din Liban, au afirmat doi oficiali americani, citati de New York Times in editia electronica de ieri. Cererea de livrare a unor rachete de artilerie de tip M-26, care sunt lansate in focuri de baraj si poarta sute de alice de tipul grenadelor care explodeaza si se imprastie pe o raza mare, ar putea fi aprobata intr-un timp scurt, a declarat un oficial cu rang inalt. Unii oficiali din cadrul Departamentului de Stat au incercat insa sa amane aprobarea livrarii, de teama ca rachetele ar putea face victime printre civili, ceea ce ar avea consecinte la nivel diplomatic. SUA au aprobat vanzarea de rachete de tip M-26 catre Israel in urma cu mai mult timp, dar nu au expediat rachetele de la declansarea crizei din Liban. Daca livrarea este aprobata, Israelul ar putea fi avertizat ca trebuie sa fie foarte atent daca lanseaza rachetele in zone populate, a mai spus oficialul.