Mancarea a devenit pentru romani un DROG
* Una din patru persoane e obeza
Unu din patru romani este obez, potrivit Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Medicii spun ca situatia este cu atat mai grava cu cat doar o persoana din 100 urmeaza un tratament supravegheat medical pentru aceasta problema. Medicii specialisti pun aceste statistici ingrijoratoate pe seama modului de viata al romanilor. Stresul, lipsa miscarii sau mancatul intre mese contribuie foarte mult la cresterea in greutate. “Nu se mananca dimineata. Se mananca foarte mult, romanii mananca in cantitate foarte mare. Se mananca foarte multe grasimi si dulciuri, iar din cauza stresului hrana a devenit un fel de drog. Se mananca seara, toata lumea mananca seara dupa ce vine de la serviciu. Nu se face efort fizic”, a precizat Virgil Stroescu, medic nutritionist. Pericolele care ii pandesc pe cei care au kilograme in plus sunt foarte mari. Printre cele mai cunoscute boli care sunt provocate de obezitate se numara hipertensiunea arteriala si diabetul. De asemenea, exista un risc crescut de infarct, pot aparea probleme ale aparatului locomotor si dureri de spate. Pentru evitarea acestor probleme, medicii recomanda o alimentatie echilibrata, saraca in grasimi, alaturi de practicarea regulata a unei activitati fizice. Vitaminele luate dupa sedintele de exercitii fizice ar putea sa anuleze efectele pozitive ale sportului asupra sanatatii organismului, potrivit cercetatorilor germani, al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). In ultimele decenii, tot mai multi medici au crezut ca anumiti antioxidanti precum vitaminele C si E protejeaza organismul impotriva efectelor daunatoare cauzate de o serie de substante chimice, pe care reusesc sa le elimine prin transpiratie. In prezent insa, cercetatorii germani considera ca acesti radicali liberi pot fi benefici pentru organism, stimuland protectia naturala a acestuia impotriva diabetului si ca eliminarea lor cu ajutorul antioxidantilor ar produce mai mult rau decat bine. Oamenii de stiinta au crezut, vreme indelungata, ca vitaminele cu efect antioxidant pot sa combata pagubele produse asupra tesuturilor musculare, cunoscute sub denumirea de “stres oxidativ”, prin eliminarea radicalilor liberi despre care se spune ca il cauzeaza. Acest efect daunator a fost asociat de cercetatori cu mai multe maladii grave, inclusiv cancerul si bolile cardiace, precum si cu procesul de imbatranire naturala. Cercetatorii de la Universitatea germana din Jena, coordonati de Michael Ristow, au demonstrat insa ca acesti radicali liberi pot avea un efect pozitiv asupra organismului, prin cresterea sensibilitatii acestuia la insulina, un parametru biologic care dispare complet in cazul diabetului de tipul 2. Aceasta sensibilitate la insulina este complet blocata de catre vitaminele cu efect antioxidant. Voluntarii care au primit suplimente cu vitaminele C si E nu au prezentat nicio modificare a nivelului de radicali liberi din organism, spre deosebire de voluntarii care nu au primit aceste suplimentare, care au prezentat la sfarsitul perioadei de testare un nivel crescut al radicalilor liberi cu rol in controlarea stresului oxidativ. Dupa o perioada de patru saptamani de exercitii fizice intense, sensibilitatea la insulina a fost complet refacuta doar in cadrul grupului de voluntari care nu au primit suplimente antioxidante. Cercetatorii britanici de la School of Sport and Exercice Sciences considera ca acest studiu nu promoveaza insa ideea ca antioxidantii precum vitaminele C si E sunt daunatori pentru organism, ci doar ca, uneori, oamenii trebuie sa se gandeasca mai bine daca suplimentele cu efect antioxidant au intr-adevar efecte benefice asupra lor. Printr-o dieta sanatoasa si variata, oamenii isi asigura cantitatea de nutrimente care le sunt necesare si in acest fel nu mai au nevoie sa consume acele suplimente care, luate in exces, pot avea efecte daunatoare asupra starii lor de sanatate.