In cadrul dezbaterilor de la Comisia economica, industrii si servicii din Senatul Romaniei, pe ordinea de zi s-a aflat, recent, si proiectul de Lege nr. 628/2008 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr.128/2008, emisa de Guvernul Tariceanu, care se refera la infiintarea Companiei Energetice Nationale.
Votul senatorilor a fost, in unanimitate, impotriva acestui demers. Ordonanta statua transferul intregului pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica SA, SC Complexul Energetic Turceni SA si SC Complexul Energetic Rovinari SA, din administrarea Ministerului Economiei in administrarea AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).
Dintr-un comunicat primit la redactie de la Biroul senatorului prahovean Sorin CHIVU am retinut ca parlamentarul PSD, membru in comisia mentionata, a intarit in fata colegilor inoportunitatea infiintarii acestei companii, prezentand dezavantajele serioase ale dezechilibrarii pietei de energie autohtone.
„Patru au fost motivele pentru care am decis respingerea proiectului de lege.
In primul rand, cele trei societati de productie a energiei electrice sunt cele mai rentabile din sistemul national, orice modificare adusa pretului de productie ar fi dezechilibrat foarte tare piata energiei si concurenta din sistem.
Doi la mana, Consiliul Concurentei nu a emis o decizie finala privind operatiunea de concentrare economica. De asemenea, legislatia europeana privind structura pietei de energie electrica integrata vertical si cota de piata a celui mai mare producator urmeaza sa fie modificata in sensul reducerii cotei de piata a celui mai mare producator.
Si nu in ultimul rand, am stabilit la comisie ca in momentul emiterii Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 128/2008 societatile respective erau coordonate de AVAS – care nu avea expertiza de specialitate necesara, si ca in prezent, coordonarea lor a trecut la Ministerul Economiei care nu sustine aprobarea ordonantei cu pricina”, a declarat senatorul Chivu.
De altfel, el intentioneaza atat amendarea actelor normative care s-au dovedit aberante si paguboase pentru economia nationala, cat si introducerea in Legislativ de noi proiecte pentru bunul mers al acestui domeniu, armonizate cu circumstantele actualei recesiuni economice.
L.C.